Pismo su uputili ambasadama u Crnoj Gori, Evropskoj komisiji, Evropskom parlamentu, Vijeću Evrope, NATO-u, predsjednicima država NATO-a, Američkoj administraciji i drugim međunarodnim organizacijama, prenosimo u cijelosti:

- Pored kriminalnih napada na mnoga osnovna ljudska prava zagarantovana svim međunarodnim konvencijama i klerofašizacije društva od predstavnika Vlade i vladajućih stranaka, najnoviji pokušaj etničkog inženjeringa od Vlade Crne Gore prijeti da izazove ozbiljne sukobe u zemlji.

Naime, Vlada Crne Gore i vladajuća većina imaju namjeru da naprave promjene u biračkom spisku od oko 20 posto ukupnog biračkog tijela – omogućavanjem licima iz Srbije i Republike Srpske sa privremenim boravkom da dobiju pravo glasa i oduzimanjem glasačkog prava svim stanovnicima Crne Gore koji privremeno rade u inostranstvu - navode u pismu.

Odluka o promjeni kriterija za dobijanje crnogorskog državljanstva

Vezano za ovu odluku, Roman Jakič, bivši ministar odbrane Slovenije, poslanik i zastupnik u Evropskom parlamentu i predsjedavajući Liberalne mreže jugoistočne Evrope izjavio je: 


- Ova odluka koju je danas trebalo da usvoji Vlada izazvala je proteste širom zemlje, jer je odluka o promjeni kriterija za dobijanje crnogorskog državljanstva direktno usmjerena protiv države Crne Gore i njenih vitalnih interesa, i usmjerena je u cilju ostvarivanja ciljeva projekta Aleksandra Vučića "Srpski svet" (o čemu smo vas prethodno obavijestili u nekoliko navrata) - navode u pismu.

Vladin vozač pregazio trojicu pješaka

Nakon najavljenih protesta za danas u 11 sati ispred Skupštine i Vlade Crne Gore, policija je blokirala izlaze iz svih gradova, nakon čega su demonstranti svojim vozilima blokirali saobraćaj.

Incident se dogodio na izlazu iz opštine Nikšić kada je vozilo Vlade Crne Gore pregazilo trojicu demonstranata. Prema riječima očevidaca, vozilo je prvo udarilo jednog protestanta, ozlijedivši mu kuk, nakon čega su ga dvojica demonstranata pokušala zaustaviti, a vozač je dao gas, uputivši se direktno vozilom na demonstrante.

Prema nezvaničnim informacijama, vozilom je upravljao Dražen Jeknić, dok građani navode da se vozilo registarskih oznaka PG CG 30 koristi za lične potrebe sina i kćerke premijera Krivokapića.

"Srpski svet" na djelu

- Skrećemo vam pažnju da se u Crnoj Gori, silom, praktično preko noći, bez ikakvog učešća javnosti, često suprotno Ustavu i zakonu, donose odluke, otpuštaju ljudi i sprovode aktivnosti u skladu sa projektom Velike Srbije, pod nazivom "Srpski svet", koji je prethodno tokom ranih 1990-ih doveo do krvavog raspleta krize na prostorima bivše Jugoslavije - navode u pismu.

Podaci o aktivnostima Aleksandra Vučića i njegove stranke, navode dalje, kao i Srpske pravoslavne crkve u čitavom regionu, također pokazuju da scenario klasičnog fašizma, koji podsjeća na 1930-te i nacističku Njemačku, nije slučaj samo u Crnoj Gori, već takođe i u Srbiji i Republici Srpskoj.

- Skrećemo vam pažnju na slučaj nestanka Vladimira Cvijana, bivšeg člana Predsjedništva SNS-a, o kojem u svom potkastu govori istaknuti novinar iz Srbije Milojko Pantić - dodaju.


Srbija kao glavno rusko sredstvo za destabilizaciju regiona

U pismu dalje navode da su Srbija i njene agenture u susjednim zemljama (poput vlada u Crnoj Gori i Republici Srpskoj) glavni su faktori destabilizacije u regionu.

- Situacija na zapadnom Balkanu se pogoršava, a zloćudni ruski uticaj je svakim danom sve vidljiviji, ponašanjem zvanične Srbije koja je postala glavno središte lažnih vijesti, ruske propagande i agenata ruske obavještajne službe, a Srbija kao takva služi prvenstveno kao glavno središte destabilizacije jugoistočne Evrope i šire evropske regije u ime Rusije. Primarna alatka u Crnoj Gori za destabilizaciju i promociju srpskog i ruskog malignog uticaja je Srpska pravoslavna crkva i njeni politički i medijski subjekti - dodaju u pismu.

VEZANI TEKST - Protesti u Crnoj Gori: Na pomolu "etnički, demografski i izborni inžinjering"

Isto ili slično ponašanje, navode dalje, primjećuje se i drugdje u regiji zapadnog Balkana, "poput Bosne i Hercegovine, gdje službena Srbija preko Republike Srpske i njenog člana zajedničkog državnog predsjedništva Milorada Dodika namjerno zloupotrebljavajući veto ovlaštenja blokira funkcionisanje Bosne i Hercegovine kao funkcionalne države, koristeći to kao 'argument' da je Bosna i Hercegovina nefunkcionalna država i da se treba raspasti, a Republika Srpska da treba da se pridruži Srbiji".

- Također, crnogorska državnost treba da bude tiho izbrisana i da se Crna Gora tiho pridruži budućoj formiranoj Velikoj Srbiji! Destabilizacija Kosova je takođe vidljiva, a srpske vlasti samo čekaju dobru priliku da vrate Kosovo u Srbiju upotrebom vojne sile. Ovi događaji neizbježno će dovesti do novog krvoprolića na Balkanu i vrijeme je da se Evropska unija, NATO i Sjedinjene Države uključe i spriječe novo krvoproliće na Zapadnom Balkanu! - ističe se u pismu NVO Montenegro International.