Čapljina: Otkriveno spomen-obilježje civilima ubijenim na Bivoljem Brdu

objavljeno: 16.07.2018. u 22:55

U čapljinskom naselju Bivolje Brdo prije 25 godina, 16. jula 1993. godine na svirep način ubijeno je 12 nevinih civila Bošnjaka. Njihova tijela bačena su u jamu rudnika boksita a potom zapaljena.

Za porodice stradalih, svaka godišnjica ovog zločine otvaranje nove rane, jer za zločin niko nije odgovarao. No, ne gube nadu da će Tužilaštvo BiH konačno završiti svoj dio posla i odgovorne za počinjene zločine privesti pravdi.

Cilj sjećanja i okupljanja, znači apel na sve relevantne institucije da ubrzaju proces otkrivanja istine o zločinu kao i čuvanje od zaborava da se zločin desio.

Godišnjici obilježavanja prisustvovao je veliki broj Bošnjaka s dubravske visoravni, Stoca i Čapljine.

Tim povodom otkriveno je spomen obilježje žrtvama zločina izgrađeno na lokalitetu Dolovi, a isto je otvorio Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja.

Edinu Mušiću, predsjedavajućem Zastupničkog doma Parlamenta FBiH je uručena zahvalnica za dugogodišnji doprinos mještanima ovog kraja.

Tijela ubijenih Bošnjaka ekshumirana su 1998 . godine, na lokalitetu starog kopa rudnika boksita. Komisija za traženje nestalih pronašla je sasvim mali dio skeleta jer su tijela uglavnom bila izgorjela i oštećena. Posmrtni ostaci svirepo ubijenih su iste godine ukopani u mjesnom haremu na Bivoljem Brdu.