Upozorenje naučnika

Appleove slušalice AirPods mogu uzrokovati rak

Objavljeno: 12.03.2019. u 17:07

AirPods slušalice posebno su opasne jer se stavljaju duboko u ušnu šupljinu čime se osjetljivi dio uha izlaže zračenju

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Ujedinjene nacije (UN) objavili su peticiju u kojoj tvrde da Appleove slušalice AirPods mogu uzrokovati karcinom, upozoravajući da mnogi uređaji odašilju radiofrekventno zračenje kakvo se koristi za WiFi, mobilne podatke i Bluetooth.

AirPods slušalice posebno su opasne jer se stavljaju duboko u ušnu šupljinu čime se osjetljivi dio uha izlaže zračenju. Prošle godine naučnici Nacionalnog instituta zdravlja dodatno su dokazali da mobilno zračenje uzrokuje neke vrste karcinoma.

Sada traže pojačanu pažnju kod korištenja svih vrsta tehnologije koja se bazira na radiovalovima, a posebno su zabrinuti oko nivoa zračenja Bluetooth uređaja i njihovog utjecaja na ušne kanale i mozak.

Međunarodna agencija za istraživanje raka utvrdila je da je zračenje elektromagnetskog polja moguće kancerogeno, a rizik je i WiFi.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je smjernice za elektromagnetne frekvencije (EMF) i kojim količinama korisnik smije biti izložen. No, potpisnici peticije, kojima su se pridružili i naučnici, mišljenja su da su i najmanje doze elektromagnetnih frekvencija kancerogene.

U istom istraživanju navedeno je i da zračenje mobitela može prouzrokovati nastanak tumora na živcu koji spaja mozak i uho.

Izvor:   Coolstyle

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije