Arapski gradovi u Izraelu proglasili generalni štrajk zbog rušenja kuća Palestinaca

Objavljeno: 11.01.17 u 15:32

Arapski gradovi u Izraelu proglasili su u srijedu generalni štrajk kako bi protestirali protiv izraelskog uništenja 11 kuća u arapskom gradu Qalansowa u centralnom Izraelu.

Često uništenje arapskih kuća  FOTO: EPA/ARHIV
Često uništenje arapskih kuća FOTO: EPA/ARHIV

Štrajk je sazvao Visoki arapski komitet za reakciju, nezavisna politička organizacija zadužena za koordiniranje političkih akcija raznih izraelsko-arapskih tijela.

Komitet je pozvao sve palestinske sektore u Izraelu da proglase generalni štrajk u znak protesta protiv, kako je naziva, kampanje kolektivnog uništenja palestinskih kuća pod navodima da su bespravno sagrađene.

Sudeći po websiteu Arab 48, svi sektori u arapskim gradovima u Izraelu učestvuju u štrajku, uključujući škole, lokalna vijeća i općine, pored prodavnica i privatnih firmi.

Štrajk, ipak, ne obuhvata službe zdravstvene zaštite i privatne obrazovne institucije, navodi website.

Uništenje domova u Qalansowi uslijedilo je nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao na uništenje arapskih kuća navodno bespravno izgrađenih, u znak odmazde za presudu Višeg suda da uništi kuće u nelegalnom jevrejskom naselju Amona sagrađene na privatnoj palestinskoj zemlji na okupiranoj Zapadnoj obali.

Iako su kuće u Amoni još netaknute i dvije godine nakon sudskog naređenja i dok se izraelska vlada još bori protiv naloga o deložaciji, ona je započela s rušenjem arapskih kuća u Qalansowi.

Očekuje se da Arapi u Izraelu izvedu nove proteste protiv rušenja arapskih kuća, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.