ArcelorMittal: Odluka Vlade RS-a da proda Ljubiju Izraelcima nanijet će veliku štetu Prijedoru i BiH

Objavljeno: 12.04.17 u 18:29

Iz ArcelorMittala Prijedor saopćili su danas da su "zatečeni i neugodno iznenađeni skandaloznom odlukom Vlade RS-a o prodaji 64,99 posto dionica osnovnog kapitala AD Rudnici željezne rude Ljubija kompaniji Israeli Investment Group – Overseas, Commonwealth of Dominica".

Izraelska kompanija ponudila je 92 miliona, a ArcelorMittal 63,6 miliona maraka
Izraelska kompanija ponudila je 92 miliona, a ArcelorMittal 63,6 miliona maraka

U ArcelorMittalu smatraju tu odluku Vlade pogrešnom.

- Kao vodeći svjetski proizvođač čelika, koji se već 13 godina uspješno bavi rudarstvom na prostoru prijedorske regije, tvrdimo da je prihvaćena ponuda bazirana na neosnovanim i nerealnim činjenicama. Ponude nisu bile podvrgnute adekvatnoj analizi, niti su uvaženi kredibilitet i reference samih ponuđača. Svojom ponudom, uvažavajući dosadašnji rad i ostvarene poslovne rezultate, ponudili smo ozbiljnost i kontinuitet u rudarstvu prijedorske regije, i odgovorno stali iza toga kao i svaki put do sada. Nažalost, uvjereni smo da prihvatanje konkurentske ponude ne donosi kontinuiran i dugoročan razvoj, niti doprinosi prosperitetu proizvodnje željezne rude, što temeljimo na saznanjima i analizama drugog ponuđača - tvrde iz prijedorskog Mittala.

Smatraju da ovo može imati "dalekosežne negativne posljedice kako na Grad Prijedor tako i na RS i BiH".

- Ovim putem pozivamo sve sudionike koji treba da donesu konačnu odluku, da uzmu u obzir sve potrebne činjenice i trezveno razmisle o svim aspektima i posljedicama ovakve odluke Vlade RS-a - navodi se u saopćenju.

Vlada RS-a je danas, na sjednici u Banja Luci, od dvije ponude za kupovinu 64,9 posto akcija Ljubije, izabrala onu koju je dostavila Israeli Investment Group, kao povoljniju, u odnosu na onu koju je dostavio ArcelorMittal.

Izraelska kompanija ponudila je za 64,9 posto dionica Ljubije 92 miliona maraka, a ArcelorMittal 63,6 miliona maraka. Israeli Investment Group je za investicije ponudio 65 miliona maraka, a ArcelorMittal 63 miliona maraka, a s tim da je prva ponuda za period investiranja od tri godine, a Mittalova za rok od deset godina. Konačnu riječ o ovom prodaji dat će Narodna skupština RS-a.