open-navfaktor-logo
search
Počeli radovi
Arena Zagreb postaje bolnica za lakše oboljele od koronavirusa
Nakon KB Dubrava ispred koje vojska postavlja šatore za prihvat pacijenata zareženih koronavirusom, u rezervnu bolnicu se pretvara i zagrebačka Arena.
20.03.2020. u 16:14
get url
text

Radovi su već počeli, bolnički kreveti se postavljaju unutar Arene, a kako 24sata.hr nezvanično saznaje, u njoj će biti smješteni pacijenti pozitivni na koronavirus, ali sa vrlo blagim simptomima.

I načelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u kriznim situacijama Pavle Kalinić prije četiri dana je najavio kako je Arena Zagreb jedno od krajnjih rješenja.

- Ako krene eksponencijalni rast, ima još nekoliko back-upova, a objekt Arena bit će dodatno rasterećenje bolnica - rekao je Kalinić.

Nakon što su Bad Blue Boysi pomogli pripremiti KB Dubravu za prihvat pacijenata oboljelih od korona virusa COVID-19, na parking zagrebačke bolnice u četvrtak stigla je i Hrvatska vojska koja montira mobilnu bolnicu.

- S obzirom na to da Hrvatska vojska intervenira u slučaju potrebe civilnog stanovništva, postavljamo kamp sa smještajnim kapacitetima, oko 300 mjesta - rekao je pukovnik Slavica za 24sata. S radovima je vojska započela u četvrtak u jutarnjim satima, a Slavica je dodao kako je cilj postaviti kamp do subote.

Naime, samoodrživi ekspedicijski kamp služi za smještaj trupe veličine oko 300 vojnika, primarno u inicijalnoj fazi ratnih, ali i mirnodopskih misija/operacija u ekstremnim uvjetima. Radi se o samoodrživom šatorskom kampu za ekstremne uvjete koji služi u primjeni u terenskim uvjetima, ali je namijenjen i za civilnu uporabu u slučaju humanitarnih katastrofa.

Na postavljanju mobilne bolnice trenutno radi 30 vojnika, ali broj će se povećavati sa potrebama radova.

- Spremni smo uskočiti što god treba, kao što smo i do sad - zaključio je Slavica.

Vojnici iz sigurnosti za vrijeme postavljanja respiratornog centra nose zaštitne maske i rukavice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.