open-navfaktor-logo
search
Pjevač
Armin Muzaferija: Ovaj ramazan je specifičan, možda smo bili pretjerali sa javnim iftarima
Poznati bosanskohercegovački pjevač Armin Muzaferija, koji svojim interepretacijama nikog ne ostavlja ravnodušnim, izabranicu svog srca, suprugu Aminu, upoznao je u ramazanu 2009. godine.
24.04.2020. u 09:13
get url
text

Dolazak ramazana koji je mjesec hajra i bereketa, milosti i oprosta, supružnici Muzaferija dočekat će u porodičnoj kući u Mulićima u Visokom, zajedno sa sinovima Abdulahom i Imranom.

- Posljednji mjeseci su specifični za sve nas. Zbog pandemije koronavirusa svi smo promijenili planove. Sve je nekako stalo. Tako sam i ja sa suprugom i sinovima u porodičnoj kući u Mulićima i strogo se pridržavamo naredbi i propisa nadležnih. Izlazimo samo kada moramo. Sve poslovne aktivnosti sam zaledio. Maksimalno sam se posvetio porodici i pomalo radim na novim pjesmama. Ovu neplaniranu pauzu iskoristio sam i da se odmorim. Mislim da ovoliko slobodnih dana nisam imao u posljednjih 7-8 godina. Uvijek sam se trudio da ne zapostavljam porodicu, a sada sam napokon imao vremena za neke stvari koje smo dugo planirali - kaže Armin Muzaferija.

Pjevač, koji je poznat po izvođenju ilahija i posebnoj emociji koju nose njegove pjesme, prethodnih godina tokom mjeseca ramazana redovno je nastupao širom zemlje, te radost svetog mjeseca dijelio sa stanovnicima bosanskohercegovačkih gradova.

Ipak, ove godine neće imati priliku za direktan kontakt sa publikom jer će ramazan za sve muslimane biti drugačiji zbog pandemije koronavirusa. Neće biti velikih zajedničkih iftara i koncerata po kojima je Muzaferija postao prepoznatljiv u domovini.

- Ove godine neće biti veliki koncerata i iftara. Ipak, zahvaljujući Hayat TV-u svi muslimani širom BiH i dijaspore mogli su sinoć u 20 sati da uživaju u specijalnom programu "U susret ramazanu", koji je emitiran iz Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu. Ovaj program trajao je između 30 i 45 minuta, a cilj je da poželimo dobrodošlicu ramazanu i da se putem malih ekrana zajedno družimo. Pošto se ne može izaći na teravije i džamije su puste, ja ću iz harema Begove džamije učiti starije ilahije uz koje su odrasle mnoge generacije. Ovaj ramazan je specifičan i on je možda dobra lekcija svima da se još više posvetimo porodicama. Da nam ovaj ramazan bude intimniji. Možda smo bili pretjerali sa javnim iftarima. Praktikujem i doživljavam vjeru svim srcem, i sve treba gledati sa pozitivne strane – nastavlja Muzaferija koji se nada da će svi muslimani bajram-namaz klanjati u džamijama.

Pored muzičke karijere Armin je posljednjih godina uspješan i u privatnom biznisu. On je pokrenuo firmu Produkcija koja se bavi iznajmljivanjem opreme za koncerte, a sada se okrenuo i poljoprivredi.

- Morao sam pomoći babi oko poljoprivrede. Pomogao sam mu oko pripremanja bašte i sijanja. Na najbolji praktični način sam obnovio znanje iz poljoprivrede. To mi je bila odlična relaksacija i rekreacija u vrijeme koronavirusa. Rado sam pomogao roditeljima, a na kraju će korist imati šira familija – govori na kraju Armin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.