open-navfaktor-logo
search
Ramazan
Arnaut: Efekti organiziranog prikupljanja zekata vidljivi tokom 52 godine u BiH
Rukovodilac Ureda za zekat Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Vehid ef. Arnaut podsjeća da je zekat stroga imovinska obaveza (farz, islamski šart) utemeljena jasnim imperativnim odredbama Kur'ana i sunneta (praksa Poslanika a. s.).
06.05.2021. u 09:35
get url
text

- Iako se sastoji od izdvajanja određenog procenta imovine, koja ispunjava uvjete obaveznosti, ta imovinska obaveza ima karakter ibadeta, obreda, kojim se izvršilac približava Uzvišenom Stvoritelju ukoliko je izvršava iskreno radi Njegovog zadovoljstva - kazao je Arnaut u intervjuu za Fenu.

U Kur'anu Allah Uzvišeni kaže: 'Ko će Allahu drage volje zajam dati, da bi mu ga On mnogostruko vratio, a uz to i nagradu plemenitu dobio?' (El-Hadīd, 11.)

Drugi važan imovinski ibadet u islamu jeste obaveza sadekatu-l-fitra (u kolokvijalnom govoru poznata kao vitre) koja se izvršava tokom mjeseca posta zaključno s vremenom do pred klanjanje bajram-namaza.

Arnaut podsjeća da se iznos sadekatu-l-fitra određuje svake godine na osnovu procjene jednodnevne ishrane osobe i izdvaja se po osobi, bila ona punoljetna ili maloljetna, postač ili nepostač. Prema cijenama na tržištu BiH taj omjer iznosi 7 KM, 10 KM i 20 KM.

Propis zekata, naglašava Arnaut, u potpunosti se može realizirati samo na institucionalni način. U tu svrhu je Islamska zajednica osnovala fond "Bejtu-l-mal" u koji muslimani u Bosni i Hercegovini mogu uplatiti sredstva od zekata i sadekatu-l-fitra i na taj način izvršiti svoju islamsku obavezu.

Kur'an je definisao osam kategorija primalaca zekata: siromasi, nevoljnici (miskini), sakupljači zekata, oni čija srca treba pridobiti, otkup iz ropstva, prezaduženi, oni koji se bore na Allahovom putu, i putnici namjernici. 

- Islamska zajednica je preuzela odgovornost za ispravnost raspolaganje tim sredstvima i distribucije prema krajnjim korisnicima, a neizostavna kategorija koja je prva spomenuta su siromašni i nemoćni. Njima se obavezno izdvaja iznos koji im pripada, najmanje jedna osmina a često to bude i više od toga. Na taj način Islamska zajednica ispunjava preuzeti emanet - kazao je Arnaut.

Također se sredstva dijele i ostalim kategorijama među kojima su i putnici, oni na Božijem putu, one koji prikupljaju zekat, one koje treba osloboditi iz ropstva, prezaduženi.

Efekti takvog organiziranja prikupljanja zekata su dugoročno vidljivi posebno u Bosni i Hercegovini, smatra Arnaut. Tokom 52 godine vidljivi su kroz razvoj obrazovnog sistema, izgradnju naučnoistraživačkih ustanova, biblioteka, instituta, te medijskog predstavljanja vrijednosti vjere putem medija koji djeluju u okviru Islamske zajednice, od printanih do elektronskih.

Svakako, naglašava Araut, sve to čini jednu široku lepezu korisnika Bejtu-l-mala i kao odgovor da je zajednica prije svega odgovorna za emanet vjere i samo se na takav način i može pristupiti ovom izvršenju islamskog propisa. S te strane, Bejtu-l-mal ispunjava tu primjenu zekata kao propisa i njegovi efekti za zajednicu muslimana, ali društva u cjelini mogu biti u dobri.

- Svaka obaveza je strogo limitirana mogućnošću njenoga izvršitelja - kaže direktor Ureda za Zekat, i zaključuje da onaj ko ne može da izdvoji vitre, zekat, nije obavezan da izdvaja ili daje. Oni koji ne mogu neka zahvale Allahu da primi njihov post, a 'vitra' čisti naš post od manjih nedostataka koje učinimo u toku mubarek mjeseca kao što je i zekat svojevrsna čišćenje naših imetaka - dodao je. 

Poslanik, s.a.v.s, je bio najdarežljiviji od ljudi, a najviše je dijelio u mjesecu ramazanu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.