Napadi SDP-a i njihovih kantonalnih satelita na predsjednika SDA Bakira Izetbegovića predstavljaju izraz kukavičkog mentaliteta tih stranaka, čija rukovodstva nikada nisu pokazala spremnost da preuzmu odgovornost za sudbinu države, navodi se u saopćenju Asocijacije mladih SDA.

Kako dodaju, odluka predsjednika Izetbegovića da politički i logistički podrži agenta BiH u pokretanju revizije bila je jedina ispravna i moguća. To je bilo tako 2017, a tako je i danas.

- Od početka je bilo jasno da su male šanse da će sudije Međunarodnog suda pravde smoći hrabrosti da revidiraju svoju odluku iz 2007. i približe je istini o genocidu počinjenom diljem BiH, ali se moralo pokušati dok je postojala i najmanja šansa da se zaokruži istina i utvrdi pravda.

Upravo je u takvim slučajevima ključna hrabrost i liderstvo, koje je pokazao predsjednik Izetbegović, a to su osobine strane SDP-u i njihovim satelitima. Isto tako je hrabro i državnički priznati i šta se moglo bolje uraditi, tj. upoznati javnost sa stanjem legitimacije agenta. To ne bi mijenjalo suštinu stvari da je reviziju trebalo pokrenuti, ali bi prisililo politikante poput Nikšića da i oni uz Izetbegovića podrže stav pravnog tima da mišljenje registrara Suda nije obavezujuće - kaže se u saopćenju Asocijacije mladih SDA.

Dodaju da jedina istinita rečenica u saopćenju Nermina Nikšića jeste ona u kojoj priznaje da nije lider bošnjačkog naroda, pa čak ni vlastite stranke, već blijeda marioneta tzv. srednjeg kadra u SDP-u, među kojima su pojedinci proveli period 1992.-1995. u Srbiji i kojima nikada nije ni bio interes da se utvrdi odgovornost Srbije.

Nikšić je ranije danas kritikovao predsjednika SDA Bakira Izetbegovića povodom priznanja da je znao za nepostojanje legitimiteta za reviziju tužbe protiv Srbije.