open-navfaktor-logo
search
Podanički odnos
Asocijacija mladih SDA: Nikšić će morati objasniti šta je sve isporučio Dodiku i Čoviću
Nerminu Nikšiću, predsjedniku SDP-a, trebalo je svega tri sata da reagira na usputnu sarkastičnu izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da je "Dodik kompletnu "Osmorku" prvo nazvao muslimanima, pa ih onda odveo u alkoholnu destileriju", navodi se u saopćenju Asocijacije mladih SDA.
11.12.2022. u 20:29
get url
text

- Nermin Nikšić nikad se nije usudio niti udostojio da reaguje na Dodikovo nazivanje "Osmorke" i kompletnog probosanskog bloka "muslimanima", među kojima će Srbi i Hrvati izabrati ko će biti u vlasti. Niti se usudio da odgovori Čoviću kada mu je naredio da se ne smije DF zvati u koaliciju.

Današnja Nikšićeva hitra reakcija, a šutnja na stavove Dodika i Čovića, kao i kompletan proces uspostave vlasti kojeg "Osmorka" provodi sa HDZ-om i SNSD-om, samo potvrđuju snishodljiv odnos ovog političkog bloka prema srpsko-hrvatskoj koaliciji.

Svjestan da javnost sve žešće reaguje na podaničke poteze koje "Osmorka" povlači, Nikšić sada pokušava njenu pažnju preusmjeriti na priču o tobožnjim "povrijeđenim vjerskim osjećajima" zbog mjesta susreta sa Dodikom, pokušavajući od svega napraviti novu temu. U tome ga na posebno primitivan način prati Damir Mašić.

Ni Nikšić, ni Mašić, ni bilo ko drugi, neće uspjeti da banalizacijom važnih pitanja skrene pažnju sa suštine. Kad-tad će građani morati dati objašnjenja na niz pitanja poput: zašto pristaju da se zaustavi NATO put BiH, zašto pristaju na srbijansku hidroelektranu na Drini i rusko-srbijanski aerodrom u Trebinju? Morat će Nikšić objasniti i što je još dogovorio sa svojim partnerima: hoće li Čoviću isporučiti izborni zakon i plinovod kojim će se upravljati iz Širokog Brijega?

A posebno će morati objasniti zbog čega izbjegava da sudjeluje u jakom probosanskom bloku koji bi imao kapacitet da se suprotstavi antidržavnim politikama, navodi se u saopćenju Asocijacije mladih SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.