Zahtjev za N/FSBiH

Asocijacija sportskih novinara FBiH želi "mixed zonu" na mečevima PLBiH

Objavljeno: 19.11.2018. u 23:04

Prateći trendove rasta digitalnih medija svjedoci smo porasta interesa novinara za Premijer ligu BiH, kao i daleko bržeg protoka ponekad i neprovjerenih informacija, navodi se u pismu Asocijacije sportskih novinara Federacije Bosne i Hercegovine upućenom na adresu N/FSBiH

Asocijacija sportskih novinara Federacije Bosne i Hercegovine uputila je prijedlog na adresu N/FSBoH kako bi se na utakmicama Premijer lige BiH uvela obevezna "mixed zona".

- Poštovani, obraćamo vam se s prijedlogom uvođenja obavezne MIXED zone (za sve premijerligaške utakmice kroz koje bi se u skladu sa svjetskim standardima konačno omogućio normalan rad sportskih novinara u BiH i pospješilo izvještavanje sa utakmica, dodatno popularisala domaća liga, te otvorila mogućnost za veći broj radnih mjesta za sportske novinare u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Naime, prateći trendove rasta digitalnih medija svjedoci smo porasta interesa novinara za Premijer ligu BiH, kao i daleko bržeg protoka ponekad i neprovjerenih informacija, na šta su klubovi u najvećem dijelu odlično reagovali formiranjem i pojačavanjem svojih službi za odnose s javnošću.

Klubovi su, što je za svaku pohvalu, preuzeli kontrolu nad informacijama koje se plasiraju u javnost, ali se kao kontraefekat stvorio vakuum u pristupu igračima, kao najbitnijim i najinteresantijim akterima u sportu. Većina klubova danas ne dozvoljava pristup igračima van terena, te je praktično nemoguće doći do komentara igrača nakon utakmica, osim na press konferencijama gdje uglavnom izjave daju treneri.

Aktivnosti klubova su u svakom slučaju pozitivne, ali profesionalizacija službi za medije bi se morala sprovesti do kraja i u potpunosti prihvatiti UEFA standarde, a ne samo djelomično stvarajući na taj način atmosferu totalitarnog režima zatvorenog za nezavisne medije.

Nemogućnost pristupa igračima nakon utakmica, stvorila je više problema u sportskom novinarstvu i izvještavanju sa utakmica. Uz jednoobrazna, u svakom mediju jednaka, pristrasna i često neobjektivna saopćenja klubova, stvara se duh diktature, a individualnost i kompetitivnost medija u kvalitetu sadržaja potpuno je eliminisana Time se uništava i mogućnost svakog medija da napreduje ulaganjem u vlastite kvalitete.

Da je stvar alarmantna i zaista stvara problem profesiji sportskog novinara govori i činjenica da većina medija više uopće nema potrebu za dopisničkom mrežom, jer je posao dopisnika u potpunosti deplasiran nepostojanjem zvanične zone za pristup igračima na licu mjesta. Ovim je ugroženo preko 100 radnih mjesta dopisnika za desetak vodecih medija u deset gradova BiH u kojim se igra Premijer liga BiH. Zbog svega ovoga, molimo N/FSBiH da adekvatno odgovori na aktuelnu situaciju i u skladu sa UEFA standardima propise obaveznu MIXED ZONU na svim premijerligaškim utakmicama - navodi se u pismu Asocijacije sportskih novinara Federacije Bosne i Hercegovine koje je upućeno krovnoj fudbalskoj organizaciji u našoj zemlji

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije