Assad: Vođa ISIL-a nije uhapšen

Objavljeno: 20.04.17 u 21:05

Predsjednik Sirije Bashar al-Assad demantovao je danas da je uhapšen vođa takozvane Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi, što su pojedini mediji prenijeli.

Predsjednik Sirije Bashar al-Assad  FOTO: XINHUA
Predsjednik Sirije Bashar al-Assad FOTO: XINHUA

- Ne, to nije istina  U svakom slučaju, tamošnja granica se nalazi pod kontrolom tzv. Islamske države. Ona nije niti sirijska, niti ruska, nije zapadna ili američka, nije ničija. Samo ISIL kontroliše tu granicu, i zato je za Bagdadija sigurno da bude tamo - rekao je Assad u intervjuu za Sputnjik.

Prethodno se u medijima pojavila informacija da je Bagdadi navodno uhapšen u Siriji, nedaleko od granice sa Irakom.

Assad se osvrnuo i na navodni hemijski napad u Han Šeihunu navodeći da je Sirija poslala pismo UN-u s molbom da bude poslana delegacija radi provođenja istrage o navodnom napadu, ali da zasad nije dobila odgovor.

On tvrdi da SAD i druge zapadne zemlje blokiraju svaki pokušaj istrage incidenta i poručuje da će se stručnjaci koji dođu u Han Šeihun uvjeriti da su sve tvrdnje o navodnom hemijskom napadu lažne.

- Upravo zato oni nikog ne šalju. Jedini kontakti koji su sada u toku su kontakti izmedu Rusije i, moguće, još nekoliko zemalja, kako bi bio organizovan dolazak delegacije eksperata. Do ovog trenutka nema nikakvih pozitivnih vijesti da li će doći ili ne - rekao je sirijski predsjednik.

Ranije je obaveštajna služba iračkog Ministarstva odbrane saopštila da je vođa takozvane Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi i dalje živ i da se nalazi u Siriji, dok iračka internet stranica povezana sa šiitskim milicijama tvrdi da je Al-Bagdadi uhvaćen na sjeveru Sirije u operaciji koju su organizovali ruski obavještajci, nakon što je vođa ISIL-a 2. aprila pobjegao iz iračkog grada Mosula.

Ranije ovog mjeseca premijer Iraka Hajder al-Abadi je izjavio da je Al-Baghdadi odavno pobjegao iz Mosula, da bi u međuvremenu jedan od komandata iračkih snaga koje se bore protiv islamista iznio tvrdnju da se Al-Bagdadi vjerovatno krije na području Al Jazeere, u blizini sirijske granice.

To nije prva informacija o hapšenju vođe Al-Kaide, kojeg su mediji u više navrata proglašavali i mrtvim.