Assange s balkona ambasade: Odustajanje od istrage ne briše godine pritvora bez optužbe

Objavljeno: 19.05.17 u 22:32

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange se oglasio nakon što su švedski tužioci objavili da će odustati od istrage koja se sedam godina vodila protiv njega zbog optužbi za silovanje.

- Ovo je za mene ali i za sistem ljudskih prava Ujedinjenih nacija važna pobjeda - kazao je Assange, obraćajući se novinarima sa balkona ambasade Ekvadora u Londonu gdje se nalazi od 2012. godine.

Istakao je da, ipak, ne može zaboraviti sve ono što mu se dešavalo prethodnih godina.

- Ovo ipak ne može obrisati sedam godina pritvora bez optužnice, dok su moja djeca rasla. To je nešto što ne mogu zaboraviti ili oprostiti - rekao je Assange.

Kritikovao je i pravila i zakone koji se provode u Evropskoj uniji (EU).

-Stvarnost je da je karakteristika EU-a postala da čak i bez ikakve krivične prijave budete uhapšeni i izručeni. I moj slučaj se sigurno zloupotrebljava zbog političkih razloga - kazao je Assange.

Poručio je da je ipak spreman razgovarati sa predstavnicima Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

-Moj pravni tim je već kontaktirao vladu u Velikoj Britaniji i nadamo se da ćemo stupiti u dijalog o tome šta i kako dalje - rekao je Assange.

Na kraju je izrazio zahvalnost sistemu ljudskih prava UN-a kao i Ekvadoru.

-Posebno se zahvaljujem Ekvadoru, njihovom narodu i sistemu azila. Uprkos velikim pritiscima bili su uvijek uz mene i podržali su moj zahtjev za azil - istakao je osnivač WikiLeaksa.

Ispred zgrade ambasade Ekvadora okupio se veliki broj ljudi koji su uzvikivali slogane u znak podrške Assangeu.

Okupljeni su nosili transparente sa natpisima "Slobodni mediji, sloboda Assangeu", i "Ameriko dalje ruke od Assangea".

Glavna tužiteljica Marianne Ny je odlučila obustaviti preliminarnu istragu protiv Assangea zbog navodnog silovanja. Assange (45) živi u ambasadi Ekvadora u Londonu od 2012. godine gdje se sklonio kako ne bi bio izručen Švedskoj zbog optužbi za silovanje, koje je od početka istrage snažno negirao.