open-navfaktor-logo
search
Naučnici upozoravaju
AstraZeneca i Sputnik V u problemu su ako se protiv koronavirusa budemo morali vakcinisati svake godine
Nakon što je razvijen cijeli niz vakcina protiv COVID-19, koje su se pokazale trenutno učinkovitim, postavlja se pitanje - šta dalje, odnosno, koliko će te vakcine dugoročno štititi od novog koronavirusa?
26.02.2021. u 20:15
get url
text
get url
text

Vakcine AstraZence, ruskog Instituta Gamaleja i američkog Johnson & Johnson koriste drugi virus (adenovirus) kako bi se borile protiv koronavirusa.

I to im je trenutno prednost jer su zbog te tehnologije lakše i jeftinije za proizvodnju i transport.

No, to bi im mogla ujedno biti i najveća mana, ako u budućnosti protiv koronavirusa bude potrebno sezonsko vakcinisanje.

Naime, naučnici upozoravaju kako bi u takvoj situaciji tijelo moglo razviti imunitet i na oslabljeni virus koji će koristiti te ga prepoznati kao uljeza i pokušati uništiti.

- Iskustvo s adenovirusima je da, nakon nekoliko injekcija, imunološki sistem prepoznaje i presreće vektore koji se koriste - istaknuo je zamjenik direktora Instituta za virologiju Univerziteta u Mainzu Bodo Plachter, prenosi Reuters.

To u prijevodu znači da bi ta vakcina mogla biti u lošijem položaju od vakcina koje koriste mRNA tehnologiju, kao što su to Pfizer i Moderna ili vakcine koje koriste deaktivirani koronavirus, kao što je to Sinovacova vakcina.

Naučnike brine što još nije jasno stvaraju li vakcine temeljene na virusu dugotrajni imunitet ili će trebati ponoviti vakcinaciju kako bi se nivo imuniteta zadržao na zadovoljavajućim visinama.

Također, ističu kako je upitno koliko bi takva vakcina bila učinkovita protiv novih varijanti virusa koje bi se mogle pojaviti u budućnosti.

Stoga naučnici razmatraju ideju o kombinaciji vakcina.

AstraZeneca i Univerzitet u Oxfordu već testiraju kombinaciju s ruskom vakcinom Sputnik V, a britanski naučnici testiraju i kombinaciju Pfizerova mRNA vakcine sa onom AstraZeneca.

Plachter ističe kako bi možda bilo dugoročno praktičnije razviti vakcine koje se ne oslanjaju na druge viruse. Pogotovo ako će za borbu protiv koronavirusa biti potrebno vakcinisati se svake godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.