Audi e-tron Sportback: Atraktivni električni SUV na cestama 2019. godine

Objavljeno: 21.04.17 u 10:00

Električna revolucija u Audiju započinje već iduće godine, kada će biti predstavljena proizvodna izvedba modela.

Atraktivni e-tron dobiva novo izdanje, koje je premijerno prikazano na Šangajskom salonu automobila, a donosi napredan električni pogon u još atraktivnijem obliku. Automobil se predstavlja u formi četverovratnog GT-a, sa električnim pogonom snažnim 320 kW/435 KS. Iako osjetno snažniji od klonova iz VW-a i Škode, ovaj i dalje nudi doseg od 500 km zahvaljujući baterijama kapaciteta 95 kWh smještenim u podnicu.

Kod Audija pogon čini jedan elektromotor na prednjoj i dva na stražnjoj osovini, a uz quattro pogon osiguravaju silovito ubrzanje - kazaljka će pokazati 100 km/h nakon samo 4,5 sekundi. Nimalo čudno, jer u kratkotrajnom boost modu daje i više od 500 KS. U Audiju kažu kako se baterija može puniti kombiniranim sistemom punjenja s dvostrukim priključcima za izmjeničnu struju (AC) i istosmjernu struju (DC).

U Audiju puno očekuju od ovog modela. Rupert Stadler, predsjednik Upravnog odbora kompanije Audi AG, prilikom predstavljanja najavio je nekoliko novih e-tron modela i između ostalog izjavio:

- Naš Audi e-tron bit će predstavljen 2018. godine kao prvi električni automobil u svom polju, koji je prikladan za svakodnevnu upotrebu. S dosegom od preko 500 km i posebnim iskustvom električnog pogona, učinit ćemo ovaj sportski SUV must-have proizvodom sljedećeg desetljeća. 

Koncept je opremljen Matrix LED svjetlima sprijeda i straga, a u fokusu su uske svjetlosne linije ispod prednjeg poklopca u ulozi dnevnih svjetala te osvijetljeni logo marke.

Dug je 4,9 metara, širok nepuna dva metra i postavljen na 23-inčne točkove. Retrovizora nema, zamjenjuju ih kamere s projekcijom slike na kokpit. Razmakom između osovina od 2,93 metara ovaj se koncept komforom može mjeriti s najvećim poslovnim limuzinama, a direktno kuca na vrata segmentu u kojem stoluju - BMW X6 i Mercedes GLE Coupe.