open-navfaktor-logo
search
Rođen sa invaliditetom
Australka nosi sina na leđima dok putuju svijetom: Želim mu pružiti najljepši život
Niki Antram iz Australije godinama putuje svijetom sa sinom Jimmyjem.
03.01.2022. u 22:27
get url
text

Četrdesettrogodišnja Niki rodila je Jimmyja kada je imala 17 godina, a do sada su već obišli brojne dijelove Australije, a bili su i na Havajima i Baliju, piše Daily Mail.

Jimmy je rođen s tjelesnim i mentalnim invaliditetom. Oslijepio je kada je bio star svega dva mjeseca i treba mu cjelodnevna briga druge osobe.

Kada je Niki rodila Jimmyja, obećala je sama sebi da će mu pružiti najljepši mogući život, pa ga majka nerijetko nosi na leđima tokom putovanja, kako bi mu lakše omogućila brojne avanture.

 

Zna da će joj nošenje Jimmyja na leđima vremenom postati sve teže. Imaju i invalidska kolica koja ponekad koriste, a Niki pomaže svom sinu i da sam napravi po koji korak.

- Kad planiram naše veliko putovanje, uvijek se pobrinem da imam dovoljno pelena, odjeće, pa čak i jastučnica, plahti. Sve unaprijed planiram i najavljujem naš dolazak gdje god išli, od restorana, hotela do raznih avantura. Čak i ako znam da će sve biti u redu, volim ih obavijestiti o nama kako bih bila sigurna da sve razumiju i da sve prođe u najboljem redu – kaže Niki.

 

Jimmy je do sada jahao na konju, vozio se u saonicama, plivao s delfinima... Već je isplanirala da iduća njihova avantura bude po Kanadi, ali ih je pandemija u tome spriječila, pa se nada da će to uskoro proći. Trenutno zbog covid-mjera obilaze Australiju.

- Sretna sam jer Jimmy ima slične interese kao i ja. Oboje uživamo u prirodi, u vodi, u avanturama. On je moja inspiracija. Uvijek je sretan, nasmijan... Ponekad se pitam kako mogu biti tužna kad vidim njega tako nasmijanog, iako nikada nije vidio boje, oblake, dugu... On ipak sjedi i smiješi se. Ne vidi me na konvencionalan način, ali sigurna sam da u mislima ima viziju o tome kako izgledam – ispričala je Niki Antram.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.