open-navfaktor-logo
search
Tvrdnje
Australski naučnici: Imamo dva lijeka protiv koronavirusa, treba samo utvrditi koji je učinkovitiji
Lijekovi koji se koriste u liječenju HIV-a i malarije mogli bi zaustaviti koronavirus, vjeruju australski naučnici.
16.03.2020. u 18:48
get url
text

Naime, grupa infektologa sa Univerziteta Queensland iz Brisbanea kaže da su dva lijeka, koji već postoje, pobijedila infekciju Covidom-19.

Kako prenosi news.com.au, chloroquine, lijek protiv malarije, i kombinacija lopinavir/ritonavir, kojim se tretiraju pacijenti zaraženi HIV-om, pokazali su obećavajuće rezultate i njihovom upotrebom je, tvrde naučnici, koronavirus "nestao" kod zaraženih pacijenata.

Lijekovi se testiraju dok širom svijeta naučnici pokušavaju pronaći vakcinu, lijek ili jedinstven tretman kojim bi se obračunali s koronavirusom.

Peterson: Radi se o potencijalno efektivnom tretmanu, pacijenti nakon terapije više nisu imali koronavirus u sebi 

Profesor David Paterson, jedan od istraživača sa Univerziteta Queensland, nada se da će uspjeti potaknuti ljude u većem broju da se uključe u njhovo istraživanje do kraja mjeseca.

- Radi se o potencijalno efektivnom tretmanu. Pacijenti nakon terapije više nisu imali koronavirus u sebi - rekao je Paterson o učinku lopinavir/ritonavir tretmanu.

On je naveo da je prvi val pacijenata, koji je došao iz Kine, odlično reagirao na lijek protiv HIV-a.

- Ono što mi želimo jeste veliko kliničko istraživanje širom Australije tokom kojeg bismo uporedili kako djeluje jedan, kako drugi lijek, a kako djeluju u kombinaciji - rekao je Paterson.

Lijek protiv HIV-a Lopinavir/ritonavir najčešće se prodaje pod nazivom Kaletra. Zaražene osobe uzimaju ga dva puta dnevno, a on reducira nivo virusa koji cirkulira tijelom. Kaletra se nalazi na američkom, evropskom i australijskom tržištu, a AbbVie, kompanija koja ga proizvodi, već je donirala pozamašan broj doza kineskim i američkim vlastima te WHO-u.

Chloroquine, lijek protiv malarije, djeluje kao vakcina protiv te bolesti koju prenose komarci. Lijek ne liječi bolest nego zaustavlja njen razvoj ako se uzme prije, za vrijeme ili nakon što neko posjeti riskantna područja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.