open-navfaktor-logo
search
Ambasador Pammer
Austrija je opredijeljena za širenje EU-a, iako neke članice nisu
Ambasador Republike Austrije u BiH Martin Pammer izjavio je jutros u Sarajevu da se njegova zemlja zalaže za daljnje širenje Evropske unije, iako trenutno nisu sve članice tako raspoložene
12.09.2018. u 11:06
get url
text
Martin Pammer

Na konferenciji "Evropa, Bosna i Hercegovina i austrijsko predsjedavanje EU", Pammer je rekao da se BiH sada priprema za izbore, što predstavlja važan moment i nada se da će dobiti konstruktivne snage koje će nastaviti rad na realizaciji Reformske agende i evropskog puta. 

Pojasnio je da će se na konferenciji razgovarati o važnim unutrašnjim i vanjskim pitanjima na putu ka EU i šta širenje Unije znači; je li još  poželjno ili nije, te šta treba uraditi na tom planu. 

- Austrija ima veliki interes da BiH napreduje i zato smo organizovali ovu konferenciju da razgovaramo o tome šta je neophodno, šta je moguće, a šta nije - rekao je Pammer.

Priznao je da unutar EU-a ima različitih snaga od kojih su neke više, a neke manje za daljnje širenje Unije, jer je taj proces u prošlosti bio dvojak. 

Pammer je naveo da trenutno u EU postoje tenzije između zapada i istoka, te sjevera i juga, ali i da sama Unija mora biti sposobna da primi nove članice kao što one moraju biti spososbne da provedu evropske pravila.

Konferencija je okupila kreatore politika, analitičare, stručnjake i civilno društvo, kako bi diskutovali o glavnim aspektima procesa proširenja EU i procesa EU integracija BiH, te o temama kao što su reforme, vladavina prava, bilateralna pitanja, pomirenje i vizije za budućnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.