Austrijski "Standard": Hrvatska nema nikakve pravne opcije za reviziju haške presude

Objavljeno: 02.12.17 u 18:47

Austrijski dnevnik "Standard" objavio je analizu "Hrvatska desnica profitirala je od samoubistva ratnog zločinca Praljka", u kojoj naglašava da hrvatska Vlada nema nikakve pravne opcije kako bi uspješno pokrenula reviziju haške presude hercegovačkoj šestorki.

FOTO: ARHIV
FOTO: ARHIV

U tekstu opisuju kako su se u Mostaru i Zagrebu palili lampioni u čast Praljka, koji se otrovao u haškoj sudnici nakon što mu je potvrđena kazna zatvora od 20 godina. Ovaj list konstatuje da se "po reakcijama hrvatskih nacionalista na Praljkovu smrt može pogrešno zaključiti da dotični nije ratni zločinac nego svetac".

"Svoje pretvaranje u ikonu Praljak je očito planirao", te je računao da će njegovo samoubistvo imati političke posljedice, navodi list. Jedna od njih je da hrvatska Vlada, kako piše "Standard", odbija prihvatiti presudu hercegovačkoj šestorki, iako je do sada presude iz Haga poštovala.

Ističe se i da je premijer Hrvatske Andrej Plenković, inače "više umjeren nego konzervativno-nacionalistički političar", počeo govoriti o nepravednoj presudi te najavio "pravne i političke korake", iako i sam zna da ne može ništa učiniti, prenosi Index.hr.

To je za "Standard" potvrdio i portparol Haškog suda, koji naglašava da su sve pravne mogućnosti iscrpljene. U Hrvatskoj se može čuti malo racionalnih glasova oko presude hercegovačkoj šestorki, a među njima su bivši predsjednik Ivo Josipović i bivši ministar vanjskih poslova Vesna Pusić, navodi austrijski list.

Glasniji su, ipak, političari koje su od presude napravili veliko nacionalno pitanje, poput predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, koja "već sada skuplja glasove nacionalista za reizbor 2019. godine".

Kao najskandalozniju izjavu "Standard" izdvaja onu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, vođe "vrlo nacionalističke stranke", koji je rekao da je presuda "zločin protiv svih predstavnika hrvatskog naroda u BiH".

- Čović je eksponent politike koja nikad nije odustala od projekta Herceg-Bosne, čisto hrvatskog entiteta u BiH, koji je sada osuđen u Hagu - zaključuje "Standard".