open-navfaktor-logo
search
Skandal u Hrvatskoj
Autor ga nazvao lopovom: Dizajner nove hrvatske kovanice koristio ukradenu fotografiju s interneta?
Nakon objave dizajna hrvatskih kovanica eura, proširila se rasprava o izgledu motiva koji će krasiti 1 euro - životinji kuni. Naime, dizajn se uspoređuje s fotografijom životinje kune s interneta.
06.02.2022. u 09:29
get url
text

Riječ je o fotografiji koja među prvima osvane kada se na engleskom jeziku pretražuje životinja prikazana s bočne strane (engl. pine marten side view). Fotografija je izvorno objavljena na stranici fotografa Iana Leacha iz Velike Britanije koji se bavi posmatranjem i fotografiranjem ptica i divljih životinja.

- Nisam bio svjestan da je ta fotografija uzeta za dizajn hrvatske kovanice eura. Ukazali su mi na to tek nedavno i nisam još detaljno proučio slučaj - kazao je Leach za 24sata te odgovorio na pitanje je li to njegova fotografija.

- Da, izgleda kao moja fotografija koju je neko uzeo bez mog dopuštenja i iskoristio je za dizajn nove hrvatske kovanice. Rekli su mi da je bio konkurs i da je taj dizajn pobijedio. Čuo sam i da je pobjednik dobio novčanu nagradu. Ja nisam dobio ništa. On je lopov. Uzeo je moju fotografiju i pokupio nagradu. Mislim da bi mu oni koji su to organizirali trebali povući novčanu nagradu i navesti pravog autora fotografije po kojoj je napravljena hrvatska kovanica - dodao je, piše Večernji list.

Dizajner Stjepan Pranjković je za izgled kovanice od jednog eura dobio nagradu od 70.000 kuna (oko 18.000 KM), te po 35.000 kuna za dizajn geografske karte i glagoljice, koji su zauzeli druga mjesta u svojim kategorijama, što znači da je na ovom konkursu zaradio ukupno 140.000 kuna (oko 36.000 maraka).

Index je danas objavio informaciju i da je dizajner kovanice Pranjković u Facebook grupi Bring Your Own Laptop Online pitao za savjete u vezi rezanja fotografija u Photoshopu jer "dizajnira neke novčiće". 

FOTO: Index.hr

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.