open-navfaktor-logo
search
Dan sjećanja
Azerbejdžan proslavlja godišnjicu pobjede u Karabahu
U Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, održane su brojne aktivnosti, uključujući skupove i marševe, povodom 2. godišnjice pobjede u Karabahu, javlja Anadolu Agency (AA).
08.11.2022. u 10:58
get url
text

Učenici vojnih srednjih škola i vojni veterani iz Karabaha također su učestvovali u marševima održanim u različitim dijelovima Bakua u okviru proslave Dana pobjede.

Prije početka marša, minutom šutnje je odana počast šehidima, a brojni građani su se također pridružili šetnji uz pratnju vojnog orkestra.

Azerbejdžanska vojska je na današnji dan prije dvije godine od okupacije oslobodila grad Šušu, svojevrsni simbol Karabaha.

Pokrenut 27. septembra 2020. godine, kontranapad azerbejdžanskih snaga je trajao 44 dana, tokom kojih je više od 300 naselja oslobođeno od okupacije.

Ulazak azerbejdžanske vojske u Šušu doveo je do raspada armenskih snaga, a Armenija je 10. novembra 2020. godine potpisala deklaraciju u kojoj je priznala poraz i obećala da će povući svoju vojsku iz provincija Aghdam, Kalbajar i Lačin.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev proglasio je 8. novembar, datum oslobođenja Šuše, Danom pobjede.

Grad Šuša je kruna Karabaha, sveto i drago mјesto za azerbejdžanski narod. Ljubav prema Šuša je sastavni dio duhovnog života svakog Azerbejdžanca.

Osnovan 1752. godine od strane karabaškog Panahali kana, grad Šuša, koji će ove godine proslaviti 270. godišnjicu postojanja, prošao je značajan razvojni put i odigrao izuzetnu ulogu u kulturnom i društveno-političkom životu Azerbejdžana i čitavog Južnog Kavkaza.

Grad, koji je prepoznatljiv po svojoj jedinstvenoj historiji, zauzeo je značajne stranice u književnim, kulturnim, naučnim i društvenim djelima mnogih velikih ličnosti, saopćeno je iz Ambasade Azerbejdžana u BiH.

Brzi razvoj grada Šuša 70-ih godina prošlog vijeka usko je povezan sa imenom nacionalnog lidera Azerbejdžana Heydara Aliyeva. Posebne odluke o razvoju grada donesene su upravo na inicijativu velikog vođe. Od tada su radovi na izgradnji u Šuša dobili širok zamah, poduzeti su i važni koraci za ovjekovječenje sjećanja na azerbejdžanske kulturne ličnosti.

Zbog svog istaknutog strateškog položaja Šuša je okupirana je 8. maja 1992. godine od oružanih snaga Armenije, koje su pokrenule vojnu agresiju na Azerbejdžan. Tokom okupacije, stotine historijskih i kulturnih spomenika u gradu je uništeno kao rezultat vandalizma.

Tokom 44-dnevnog Otadžbinskog rata, koji je Azerbejdžan vodio za pravednu svrhu, hrabra azerbejdžanska vojska  8. novembra 2020. godine oslobodila je grad od okupacije. Pobjeda u gradu Šuša, koja je dovela do kapitulacije Armenije, postala je trijumf herojskog duha azerbejdžanskog naroda i ušla je u historiju kao Dan pobjede.

Odmah nakon pobjede u gradu Šuša, uz izgradnju infrastrukture u gradu, započeta je obnova historijskih i kulturnih spomenika, kako bi se obezbijedila funkcionalnost i efikasnost u organizaciji rada na obnovi osnovano je odjeljenje za javnu upravu.

Danas se u gradu Šuša, koja je proglašena kulturnom prijestolnicom Azerbejdžana, provode gigantski projekti za vraćanje autentičnog historijskog izgleda grada. Kao dio projekta obnove izgrađen je u kratkom roku Generalni plan grada Šuša, vraćen je prvobitni izgled bisti velikog pjesnika Molla Panah Vagifa i kompleksu njegovog muzeja i mauzoleja, otvorena je spomen kuća Bulbul i spomenik Uzeiru Hadžibejliju, završena je restauracija mnogih drugih historijskih, vjerskih i arhitektonskih spomenika.

Oživljavanje muzičkog festivala Kharybulbul na Jidir Duzu i ponovno održavanje Dana poezije Vagifa ispred njegovog grandioznog mauzoleja takođe ukazuju da se Šuša ubrzano obnavlja i da je na putu da se vrati svom nekadašnjem cjelovitom kulturnom životu.

S obzirom na historijski značaj, visoku kulturnu i duhovnu vrijednost grada za Azerbejdžanski narod, Predsjednik Ilham Aliyev proglasio je 2022. "Godinom grada Šuša" u Republici Azerbejdžan.

Danas Azerbejdžanski narod živi historijsku "Godinu grada Šuša". Proslavlja se 270. godišnjica grada. Azerbejdžan je oslobodio ne samo svoj sveti grad, već i svoju historiju, navodi se u saopćenju azarbejdžanske ambasade u BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.