open-navfaktor-logo
search
Bivši direktor
Babić: Lično nikada nisam koristio objekat na Bjelašnici, u Radu postoji dokumentacija o tome koliko je koštao
Babić je za Faktor pojasnio da je ideja o izgradnji objekta bila u skladu sa tadašnjim planom kantonalnih izvršnih vlasti da se na području općine Trnovo, pogotovo lokaliteta Bjelašnice, organizuje efikasan rad komunalnih službi
07.07.2019. u 12:49
get url
text

Nakon izjava predstavnika Vlade Kantona Sarajevo da su slučajno saznali za objekat javnog komunalnog preduzeća Rad na Bjelašnici, čiju vrijednost su procijenili na milion KM, uz izražavanje sumnji da je korišten u nelegalne svrhe , od bišeg direktora Rada Selima Babića pokušali smo doznati šta je istina o tom "misterioznom" objektu.

Babić je za Faktor pojasnio da je ideja o izgradnji objekta bila u skladu sa tadašnjim planom kantonalnih izvršnih vlasti da se na području općine Trnovo, pogotovo lokaliteta Bjelašnice, organizuje efikasan rad komunalnih službi u smislu odvoza smeća, održavanja javne higijene kao i čišćenja saobraćajnica u zimskom periodu.

- U dogovoru sa Kantonalnom vlasti, općinom Trnovo, donesena je odluka da se izgradi objekt sa pripadajućim sadržajima za obavljanje gore navedenih djelatnosti na Bjelašnici. Preduzeće Rad je provelo sve zakonom predviđene aktivnosti u postupku gradnje i pribavilo svu potrebnu dokumentaciju – kaže Babić

Potrebno je, kako je dodao, još izvršiti plaćanje rente za dio koji se odnosi na garažu jer je postojala dilema, odnosno prijedlog da će općinsko vijeće Općine Trnovo osloboditi ovaj objekt plaćanja iste.  Nakon uplate rente općini Trnovo steći će se uslovi za provedbu procedure upisa objekta u vlasništvo preduzeća.

Objekt je, prema Babićevim riječima, namijenjen za boravak radnika radne jedinice Trnovo, a garaže imaju namjenu skladištenja posipnog materijala i garažiranja kamiona i sredstava rada, ispred kojih je  asfaltiran prilazni plato. Objekt sa garažom povjeren je na upravljanje rukovodiocu radne jedinice Trnovo.

- Objekt je izgrađen tako što su u prizemnom dijelu prostori za svakodnevni rad uposlenika radne jedinice javne higijene Trnovo koji su tu smješteni od okončanja izgradnje pa do danas. Isti su angažovani na sakupljanju i odvozu otpada sa područja općine Trnovo kao i održavanju javne higijene. U dijelu potkrovlja su izgrađeni prostori koji su predviđeni za boravak radnika koji rade na zimskom održavanju u smislu njihovog odmora i rada u zimskoj službi – kazao je bivši direktor Rada.

Dodao je da su nakon izgradnje objekta nastojali obezbijediti zimsko održavanje na ovim prostorima (kao što je u početku i bila namjera izvršnih vlasti), ali nažalost,  preduzeće Rad nije imalo podršku lokalne zajednice kao investitora na zimskom održavanju.

- Stoga se pripadajući dio objekta nije mogao koristiti kakva mu je bila namjena. Činjenica, u objektu je svojevremeno održano par sjednica Nadzornog odbora preduzeća, a ja lično nikada nisam koristio ovaj objekt. Svako samoinicijativno korištenja ovog prostora od strane uposlenika povlači i odgovornost istih – ističe Babić.

Prema njegovim riječima, na zahtjev KJP ZOI 84 u prostorima garaže su smješteni topovi za pravljenje vještačkog snijega, a do početka zimskog perioda.

Na pitanje o tačnoj vrijednosti izgrađenog objekta, Babić kaže da se ona može se dobiti uvidom u dokumentaciju u preduzeću.

- Također, koliko je preduzeće investiralo od 2005 godine u održavanje kao i nabavku specijalizovanih vozila  za obavljanje komunalnih usluga se može vidjeti u svakom godišnjem izvještaju koje preduzeće dostavlja Vladi KS, kao i zastupnicima u Skupštini KS – kazao je Babić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.