Bacanjem 35 karanfila u Neretvu obilježena 23. godišnjica genocida u Srebrenici

objavljeno: 11.07.2018. u 20:25

U Šehidskom parku u mostarskom naselju Donja Mahala učenjem Fatihe te simboličnim činom bacanja 35 karanfila u rijeku Neretvu s mosta Hasana Brkića odata je počast danas pokopanim žrtvama genocida u Srebrenici.

Obilježavanje godišnjice genocida organizirali su članovi Udruženja građana "Sinovi Mahale", a  karanfile u hladnu Neretvu su bacili najmlađi mještani ovog naselja.

Ovo udruženje već četvrtu godinu na dostojanstven način odaje počast svim ubijenim Bošnjacima u genocidu u Srebrenici.

Predsjednik ovoga udruženja Dževad Pašić je kazao kako se ne smije zaboraviti genocid nad bošnjačkim narodom koji se desio u Srebrenici prije 23 godine.

- Danas je dan šutnje, dan tišine i poruka da se zlo u Srebrenici ne smije zaboraviti ni ponoviti. To nam je obaveza ljudska i moralna, da na ovaj način obilježimo stradanje Bošnjaka u Srebrenici - kazao je Pašić.

Skok bez aplauza sa skakaonice "Azer Dželilović", mural sa motivima Srebrenice u šehidskom parku i transparent na velikom igralištu u Donjoj Mahali dio su programa kojim su Sinovi Mahale obilježili ovaj dan.

- Napravili smo i jedan mural,  koji će ostati ovdje zauvijek i koji će biti pokazatelj mlađim generacija na ono što se desilo u Srebrenici - dodao je Pašić.

Zahvaljujući upornosti mostarskog Udruženja građana "Sinovi Mahale", Mostar će uskoro dobiti spomen-sobu posvećenu svim šehidima iz BiH.

- Za 20 dana spomen soba će biti završena na čemu se možemo zahvaliti Edinu Mušiću, Šerifu Špagi i Safetu Oručeviću koji nam je prepustio sve slike Centra za mir. Tako da ćemo ovdje imati projekcije stradanja u čitavoj BiH. Tako želimo mlađim generacijama pokazati šta se dešavalo - naglasio je Pašić.

Cilj je svake godine poslati jasnu sliku da suosjećaju sa svim ljudim koji su preživjeli, njihovim majkama i sestrama.

- Osjećamo njihovu bol jer i Mostar je propatio i preživio teškoće - poručio je Pašić.