open-navfaktor-logo
search
Nova hapšenja
Bačić: Porodice u Prijedoru svaki drugi dan sreću ubicu svog djeteta, majke, brata
Fikret Bačić kojem su četnici u ratu ubili djecu, suprugu, brata, majku, koji traga za njih 29, za Faktor komentira suđenja ratnim zločincima Prijedora, neprimjerene kazne, njihovo sretanje na ulicama
Nedim Pobrić
02.12.2019. u 14:24
get url
text
Fikret Bačić

U Prijedoru je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu ubijeno 3.176 Bošnjaka i Hrvata među kojima je 256 žena i 102 djece, a iz ovog grada i okoline protjerano 50.000 ljudi. Još  se traga za 700 nestalih. Ono što je karakteristično za zločince, pripadnike Vojske Republike Srpske, i tadašnje prijedorske policije, jeste da su ubijali čitave bošnjačke i hrvatske porodice na kućnom pragu. A ono što je evidentno je da veliki broj zločinaca nije adekvatno kažnjen, da im se više puta sudi, da na slobodi čekaju služenje kazne....

Jedan od primjera su suđenja zločincu Darki Mrđi kojeg je Haški sud osudio na višegodišnje služenje kazne. Nakon toga Mrđa se vratio u Prijedor živjeti, pa je opet osuđivan za ratne zločine. Najnoviji primjer je hapšenje Sabahudina Kajdića, bivšeg pripadnika zločinačke Vojske RS-a. On se tereti za krivična djela zločin protiv čovječnosti te individualna i komandna odgovornost. Sumnjiči se da je djela počinio tokom ratnih dešavanja 1992. i 1993. godine. Za zločine mu je bilo i ranije suđeno, tačnije 2016. godine.

Na sve to povratnici u Prijedoru su ogorčeni. Kažu, prinuđeni su se često susretati sa ratnim zločincima, da ima zločinaca koji su zaposleni u Gradskoj upravi Prijedora, u policiji...

- Takvo je uređenje u Prijedoru i mi povratnici tu ne možemo ništa promijeniti. Neka se ljudi samo na trenutak stave u naš položaj. Može li iko sebe staviti u situaciju da sreće svaki drugi dan na ulicama nekoga za koga zna da mu je ubio dijete, majku, suprugu, brata, oca, da ga gleda!? Ili čak da dođete u gradsku upravu i tražite neki dokument, a tamo sjedi takva osoba koja je pomilovana i pored presude, koja je nagrađena takvim zaposlenjem. Teško je to i opisati riječima - priča nam Fikret Bačić, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Prijedora.

Bačiću su u junu 1992. godine u prijedorskom naselju Zecovi ubijeni djeca, žena, brat, bratova djeca, majka, snahe, amidže, amidžići. Do danas traga za njih 29.

- Gledamo mi zločince na ulicama i svakog 31. maja kada obilježavamo Dan bijelih traka. Tada nas jedan policajac, koji je bio osuđivan za ratne zločine, izdržao kaznu, snima sa svojom kamerom, pogotovo nas organizatore koji smo nosioci tog obilježavanja. Danas kada čovjek udari čovjeka ili opsuje, plati kaznu 400 ili 500 KM. Ili za tri metra drva koje je nasjekao da bi mu se ugrijala porodica, leži pola godine u zatvoru, dok zločinci iz Prijedora koji su ubili desetke ljudi, djece, dobiju osam, devet, deset godina zatvora. Kako da se osjećamo pored te činjenice? - ogorčen je Bačić i naglašava:

- Čovjek sam koji kritikuje i uvijek će kritikovati tužilaštva, sudove, bez obzira na to o kojima je riječ. Nisam uvjeren u njihov pravičan postupak, presuđivanja. Mislim da je uveliko politika umiješana u pravosuđe Bosne i Hercegovine i dok tako bude, nećemo imati pravo procesuiranje niti prave presude - rekao je Bačić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.