open-navfaktor-logo
search
Knjiga
"Badžije - pobožne muslimanke": Od zaborava otrgnute žene od kojih se može učiti o životu
Sadržaj nudi veoma interesantno, poučno i edukativno putovanje kroz 15 zemalja i 42 grada uokvireno sa 40 naslova podijeljenih kroz poglavlja koja govore o prvoj generaciji pobožnih muslimanki, kaže autorica
10.08.2019. u 18:29
get url
text

Krajem jula ove godine izdavačka kuća Dobra knjiga objavila je drugo izdanje knjige "Badžije - pobožne muslimanke" autorice Sabine Voloder-Strinić. Prvi tiraž knjige koja je izašla krajem novembra 2017. godine rasprodat je u veoma kratkom vremenskom periodu.

Autorica Voloder-Strinić kazala je kako je veoma sretna da je knjiga dočekana sa velikim zanimanjem čitalaca.

- Sadržaj nudi veoma interesantno, poučno i edukativno putovanje kroz 15 zemalja i 42 grada uokvireno sa 40 naslova podijeljenih kroz poglavlja koja govore o prvoj generaciji pobožnih muslimanki, o pobožnim muslimankama iz svijeta i naravno ženama sa naših prostora.  Badžije su zbir novinarsko-istraživačkog rada koje je obuhvatilo sekvence iz života 121 žene, koje su svoj život posvetile samoodricanju i ibadetu, protkanim čežnjom za spoznajom i blizinom sa Uzvišenim Stvoriteljem. U svom duhovnom uzdizanju, ove časne žene nisu prestajale biti kćerke, supruge, majke, učiteljice, poslovne žene, umjetnice, književnice, doktorice, komšinice i gazije – priča autorica.

Badžije je, ističe, jedan zaboravljeni termin oslovljavanja starijih pobožnih žena.

- Danas se ponegdje u svijetu, najviše u Turskoj, koristi kao tesavvufski termin. Badži na turskom jeziku, kao imenica ženskog roda u jednini znači starija sestra, mada se ovaj pojam koristio i prilikom obraćanja šejhovim suprugama. Derviško obilježje pojma badži kasnije je zaboravljeno i danas ga gotovo niko ne koristi. Smatrala sam da je upravo ovaj termin prikladan za naziv knjige, kako bi se otrgnule od zaborava pobožne muslimanke iz čijih života se može izvući snažna pouka. Žene koje su svoj život posvetile robovanju Allahu, dž.š., nazivali su još i dervišama, sufijama, a neke od njih koje su dostizale visoke deredže duhovnosti, bile su i šejhe, pa čak i kutbovi – kazala je Voloder-Strinić.

Autorica smatra da veliko interesovanje za knjigom vlada zato što do sada niko nije pisao na bosanskom jeziku o ženama sufijama iza kojih je ostalo vrlo malo pisanih tragova.

- Sticajem okolnosti, pod ruku su mi dolazili različiti izvori u kojima sam otkrivala pojedinosti iz njihovih života. To su bile divne, skromne žene koje su svoje živote proživjele jednostavno i pobožno čineći na svakom svom koraku hair. Iako među njima ima i visoko obrazovanih žena, žena sa visokim pozicijama u društvu, one su ostajale dosljedne putu koje su odabrale, putu Spoznaje. To je jednostavno knjiga o ljubavi. Ako je pročitate, naučit će vas kako da zavolite Allaha, dž.š. Božijeg miljenika Muhammeda, a.s., naše časne majke i naše učiteljice. Naučit će vas kako da volite oca, majku, brata, sestru, supruga, djecu i cijelu familiju. Pokazat će vam kako da poštujete i pomažete komšiluk, zajednicu u kojoj živite i radite. Knjiga će vam kazati kako se voli domovina i vjera. Nije važno čime se bavite u životu, važno je da to činite najbolje, što možemo vidjeti iz primjera 121 žene, pobožnih muslimanki, badžija iz cijelog svijeta – zaključuje autorica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.