open-navfaktor-logo
search
Šefovi diplomatija
Baerbock i Grlić Radman: Nakon agresije Rusije na Ukrajinu, Zapadni Balkan i BiH pod posebnom pažnjom
Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u četvrtak je nakon susreta s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom istaknula važnost zajedništva zemalja članica Evropske unije u pogledu ruske agresije na Ukrajinu, te kazala kako je svjesna opasnosti koje bi ratna zbivanja u Ukrajini mogla imati po područje zapadnog Balkana.
24.03.2022. u 18:35
get url
text
Gordan Grlić Radman i Annalena Baerbock

Jedna od tema razgovora bilo je i stanje u regiji Zapadnog Balkana s posebnim osvrtom na stanje u Bosni i Hercegovini.

Grlić Radman je spomenuo i pregovore oko reforme Izbornog zakona u BiH i izrazio žaljenje što oni do sada nisu urodili plodom.

- Izrazio sam zabrinutost zbog neuspjeha pregovora oko Izbornog zakona koji bi zajamčio ravnopravni tretman sva tri konstitutivna naroda u BiH - rekao je Grlić Radman te dodao kako "niti jedna država nije do to mjere zainteresirana za stabilnost BiH kao što je to Hrvatska".

Baerbock je rekla kako je Njemačka svjesna opasnosti koje bi ratna zbivanja u Ukrajini mogla imati po područje Zapadnog Balkana.

"Mi nakon brutalnog napada Rusije na Ukrajinu mnogo ozbiljnije shvatamo neke napetosti u regiji" rekla je Baerbock. Napomenula je kako je prije dvije sedmice boravila na Zapadnom Balkanu i tom prilikom još jednom izrazila svoju podršku ovim zemljama na putu u Evropsku uniju.

Grlić Radman je rekao kako je važno da Evropska unija i dalje pokazuje svoju prisutnost u regiji zapadnog Balkana.

"Nadamo se da neće biti domino efekta ali smo oprezni. Balkan je poligon za geostrateška nadmetanja i zato Evropska unije mora ovdje pokazati svoju snagu - rekao je Grlić Radman, prenosi Hina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.