Utorak, 26.05.2020.

Švicarska

Bajkovito i napušteno selo Corippo pretvara se u hotel

Selo Corippo se nije mijenjalo od 1800 godine FOTO: CNN

Naselje okruženo zelenim planinama na nadmorskoj visini od 600 metara izgleda kao da je izašlo iz bajki koje su nam čitali u djetinjstvu

Corippo, planinsko selo u Švicarskoj, 20 kilometara od granice s Italijom, u potpunosti će biti prenamijenjeno u hotelsko naselje, piše CNN.

Nevjerovatno naselje okruženo zelenim planinama na nadmorskoj visini od 600 metara izgleda kao da je izašlo iz bajki koje su nam čitali u djetinjstvu, a danas je gotovo potpuno napušteno. Prije više od 150 godina ovdje je živjelo oko 300-tinjak stanovnika, da bi ih do danas ostalo tek 12, a od toga je 11 starije od 65 godina. Službeni jezik u selu je talijanski.

Jedine preostale gospodarske aktivnosti u mjestu su lokalna ribarnica i rustikalni restoran, a cijelo naselje bi uskoro moglo postati grad duhova.

No, sada će se sve napuštene kuće i zgrade pretvoriti u “scattered hotel”, koncept koji je već spasio brojna talijanska sela. Tako će se 30 od ukupno 70 kuća kamenog krova pretvoriti u vile za odmor u prekrasnoj prirodi, a središnji restoran će postati velika recepcija.

‘Corippo 1975’ naziv je lokalne fondacije koja je predložila ovakav spas sela, a njen predsjednik i arhitekt Fabio Giacomazzi kaže kako će uređenje u hotel “posjetiteljima dati priliku da dožive posebno iskustvo boravka u selu koje se nije mijenjalo od 1800. godine. Uz atmosferu, posjetitelji će moći istraživati predivnu prirodu u okolici, posjetiti kulturne znamenitosti i uživati u lokalnoj gastronomiji. Svaka kuća će nositi ime obitelji koja ju je nekad posjedovala.

Claire Amstutz, 61-godišnja Švicarka iz njemačkog govornog područja vodi restoran u Corippu i oduševljena je idejom o hotelskom naselju.

- Proširit ću restoran, posluživat ćemo cijeli dan, a uvjerena sam da će iskustvo boravka ovdje postati pravi hit – smatra Claire.

A da je ideja već sada hit, pokazala je nagrada za hotelsku inovaciju godine koju su inicijativi dodijelile Švicarska turistička zajednica i Švicarska zajednica hotelijera.

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
selo
Notice: Undefined offset: 1 in /usr/www/users/faktox/post-parts/main-part.php on line 199
turizam
Notice: Undefined offset: 2 in /usr/www/users/faktox/post-parts/main-part.php on line 199
Švicarska
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh