Bajram u domu Enesa Begovića: Tradicionalna jela na trpezi uz pjesmu i veselje u krugu najdražih

Objavljeno: 25.06.17 u 21:26 Autor: Elma Hadžimejlić

Poznati bosanskohercegovački pjevač Enes Begović bajrame dočekuje u porodičnoj kući u krugu svojih najmilijih.

- Bajram dočekujemo zajedno, kao i sve tradicionalne familije koje praktikuju sve ono što nalaže naša vjera, od ranog jutra, od odlaska u džamiju, zatim posjete majci i svima koji su stariji od mene i tako redom. Tokom dana družimo se sa kompletnom familijom. A ja potječem iz jedne mnogobrojne porodice, sama činjenica da sam imao deset amidža govori koliko nas ima i kako su mnogobrojna naša bajramska okupljanja – kazao je Enes za Faktor.

Tokom dana i brojnih posjeta ispričaju se i brojne priče, prisjete se brojnih dogodovština, nasmije se i zapjeva.

- Ispraćamo ramazan i Bajram dočekujemo sa puno radosti u najljepšem ozračju, u sreći i veselju. Nakon klanjanja bajram-namaza iz Sarajeva idemo u Muliće kod moje mame i brata. To je svake godine običaj, a nakon toga obilazimo mezarja. Nastojat ću da se ova naša porodična praksa ne mijenja jer smatram da je tradicionalizam nešto čega se treba držati i čemu treba biti vjeran i mislim da je to pokazatelj opstojnosti svega što mi praktikujemo – istakao je Begović.

Enes najmlađe za Bajram obavezno obraduje bajram-bankom.

- Svi mlađi sa kojima se sretnem nakon bajram-namaza i kasnije tokom dana uz kahvu i kolače dobiju bajram-banku, a naročito moji unuci. Uvijek se za najmlađe članove naše porodice spremaju pokloni – kaže poznati bh. pjevač.

Enes voli sve što je tradicionalno pa tako i bosansku kuhinju.

- Obavezno za doručak ide stari dobri bosanski čimbur i sve ono što inače ide za doručak. Za ručak se serviraju također naša tradicionalna jela, razne pite, šiš-ćevapi, sve iz bosanske kuhinje, a nakon toga obavezno baklave, ružice i hurmašice – nabraja pjevač.

Obavezno se u domu Begovića za bajram čuje i pjesma.

- To je za nas najveseliji praznik, ja ga zovem veseli Bajram jer se puno šalimo, smijemo, a pokušavamo da u takvom ozračju nastavimo i narednu godinu, da i ako je bilo nekad nešto ružno, da se to zaboravi – zaključuje.

Prvu noć Bajrama Enes sve ljubitelje narodne pjesme počastit će nastupom u Bosanskoj Krupi, drugu noć u Sanskom Mostu, a treću noć će se družiti sa svojim Visočanima, kako kaže, nakon mevluda i duhovne muzike on će nastupiti kao „biber po pilavu“.

- Svim čitaocima Faktora bajrambarečula. Volio bih da nastavimo sa tradicijom i da nam u ovakvom ozračju svi dani budu kao Bajram – poručio je Enes Begović.