open-navfaktor-logo
search
Epidemiološka situacija
Bajramović pojasnila kako je došlo do brojke od 850 novozaraženih u KS
Prim. dr. Anisa Bajramović, specijalista epidemiolog, danas je na press konferenciji Kriznog štaba Ministarstva zdravstva pojasnila kako je došlo do brojke od 850 novozaraženih na području Kantona Sarajevo.
05.11.2020. u 15:40
get url
text

- S obzirom na to da su u zaostatku bile analize uzoraka koje su prikupljane u JU Dom zdravlja KS, unazad četiri dana oni su bili pohranjeni u hladnom lancu. Od vikenda je Zavod zdravstvenog osiguranja KS sklopio ugovore sa privatnim laboratorijama koje vrše analizu na SARS-CoV2, koje su preuzele uzete briseve i analizirale ih. Ostalo je još oko 500 uzoraka na stanju koji bi se najvjerovatnije sutra trebali završiti. Unazad dva dana analizirano je oko 1.000 uzoraka koji su bili u hladnom lancu i jutros su svi ti podaci došli zajedno sa onima od jučer (4. novembra). Dakle, ako uzmemo u obzir ta četiri dana i jučerašnje podatke, kojih je oko 300 pozitivnih, ostalih 550 su uzorci koji su analizirani unazad četiri dana – objasnila je Bajramović.

Istakla je da su u protekla 24 sata na području Kantona Sarajevo evidentirana četiri smrtna ishoda.

- Jučer su obrađena 2.054 uzorka. Povećan je i broj hispitaliziranih na 166 osoba. U Izolatoriju na Podgrastovima trenutno je smješteno 106 osoba, a u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" 60. Na respiratoru je sedam osoba, a u prethodna 24 sata sa hospitalizacije otpuštene su četiri osobe. Na području Kantona Sarajevo aktivno je 4.367 osoba, dok je izliječeno njih 6.366. Od početka pandemije registrirano je 10.839 novih slučajeva, a umrlo je 136 osoba – navela je Bajramović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.