Bajrović: Ivanić, Dodik i Čović krenuli u čerečenje BiH, mirni raspad nije moguć

Objavljeno: 12.01.17 u 12:00

Mladen Ivanić, Milorad Dodik, Dragan Čović i Tomislav Nikolić su 9. januara svjesno učestvovali u rasturanju Oružanih snaga BiH i stavljanju kadra iz RS-a u istim pod isključivu komandu Mladena Ivanića, navode iz Građanskog saveza.

Reuf Bajrović: Jedino reakcija Tužilaštva BiH može spasiti mir u BiH FOTO: M. Živojević
Reuf Bajrović: Jedino reakcija Tužilaštva BiH može spasiti mir u BiH FOTO: M. Živojević

U saopćenju se navodi da je izvođenje vojske na ulice Banja Luke bez odluke Predsjedništva BiH teško krivično djelo i da Tužilaštvo BiH ima historijsku odgovornost na sebi da kazni odgovorne ili podijeli odgovornost za posljedice.

- Ivanić, Dodik i Čović nesumnjivo krenuli u rušenje Ustava BiH i stvaranje novih vojno-političkih činjenica na terenu jer smatraju da političko Sarajevo neće imati efikasan odgovor osim jalovog prizivanja nepostojeće međunarodne zajednice – navode iz GS-a.

Iz ove stranke su naveli i da su i službeno dobili potvrdu predstavnika NATO pakta da oni neće uraditi ama baš ništa da sankcionišu odgovorne iako bi to, navode iz GS-a, prema Aneksu 1A Dejtonskog mirovnog sporazuma morali uraditi.

- NATO je svu odgovornost prebacio na domaće institucije, tačnije Tužilaštvo BiH. Zaključak koji se odavno sam nameće jeste da je vrijeme da svoju sudbinu uzmemo u svoje ruke i da je svako čekanje samo davanje vremena neprijateljima BiH da rade na njenom čerečenju – navode iz GS-a i dodaju da stoga odgovorni u Tužilaštvu BiH moraju biti svjesni da je raspad komandnog lanca OS BiH direktni rezultat pasivnosti domaćih institucija tokom provođenja neustavnog i nelegalnog referenduma u RS u septembru 2016. godine.

- Ukoliko opet izostane reakcija Tužilaštva, onda možemo i službeno reći da je proces raspada BiH započet i da se slobodno može smatrati da je mir na Balkanu narušen jer mirni raspad BiH nije moguć. Konačno, smatramo da je ogromna odgovornost za očuvanje mira i na opoziciji u RS, primarno novom rukovodstvu SDS-a – smatraju u GS-u.

Iz ove stranke poručuju da to novo rukovodstvo mora imati dovoljno hrabrosti da kaže srpskom narodu u RS-u da ga Ivanić i Dodik vode u nove oružane sukobe.

- Sličnu ulogu ima i Aleksandar Vučić koji građanima Srbije mora otvoreno reći posljedice projekta čerečenja Bosne koji u njihovo ime podržava dio vlasti u Srbiji predvođen Tomislavom Nikolićem - navodi se u saopćenju koje potpisuje Reuf Bajrović, predsjednik GS-a.