open-navfaktor-logo
search
Predsjednik CIK-a
Bakalar: Relativno smo zadovoljni kako je protekao izborni dan
Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Željko Bakalar izjavio je  večeras da su u CIK-u relativno zadovoljni kako je protekao izborni dan.
15.11.2020. u 22:25
get url
text

Naveo je da je većina birališta zatvorena u 19 sati, te da su izbori provedeni u većini izbornih jedinica bez većih problema, a problemi koji su prijavljivani su se uglavnom pojavljivali i u predhodnim ciklusima.

Prema podacima iz Operativnog štaba akcije lokalni izbori 2020 sa sjedištem u Direkciji za koordinaciju policiskih tijela, zaprimili su ukupno 116 prijava o incidentima koji se mogu dovesti u vezu sa narušavanjem glasanja na biračkim mjestima i to 51 slučaj u FBiH, 32 slučaja u RS, 33 slučaja u Brčko distriktu BiH.

Bakalar je na konferenciji za novinare rekao da je prema nepotpunim podacima (koji ne sadrže potpune podatke za osnovne izborne jedinice Brčko i Višegrad, te Doboj i Neum) odziv do 19 sati na nivou BiH bio 47 posto, na nivou FBiH 46 posto, te RS oko 51 posto.

Zaprimljene su 33 prijave koje se odnose na kršenje izborne šutnje.

Kada je riječ o covid mobilnim timovima, Bakalar je naveo da je u tom kontekstu ukupno bilo registrirano 5.356 birača, te da su bila  formirana 222 covid mobilna tima i da je većina timova završila svoj posao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.