Prema dosadašnjih podacima, trenutno u populaciji cirkuliše jedan od podtipova varijante Omicron, koja na sreću ne daje teže kliničke forme bolesti.

- Uglavnom se radi u infekciji gornjih respiratornih puteva, gdje kliničkom slikom dominiraju simptomi slični prehladi. U manjem broju slučajeva imamo i infekcije donjeg respiratornog trakta, odnosno upale pluća, i to se uglavnom nađe kod pacijenata koji imaju neka hronična oboljenja – ističe Baljić.

Dodaje da je bitno napomenuti da i vakcinisane osobe obolijevaju, ali da je njihova slika dosta blaža i protiče bez komplikacija, osim kada se radi o pomenutim pacijentima koji od ranije imaju hronična oboljenja.

Prvenstveno se radi o pacijentima koji imaju maligna oboljenja, šećernu bolest, hroničnu opstruktivnu plućnu bolest ili srčanu dekompenzaciju.

Baljić ističe da prateći dosasadašnje kretanje broja oboljelih, vjerovatno će se i u narednih mjesec dana bilježiti porast broja slučajeva i onda bi trebalo doći do stabilizacije koja bi trajala nekoliko mjeseci.

- Preporuke za prevenciju se nisu mijenjale, uglavnom se odnose na nošenje maski u zdravstvenim ustanovama i održavanje lične higijene, što je gledajući ukupnu situaciju za sada i sasvim dovoljno. Ne očekujem da će se donositi neke rigoroznije mjere, osim ako ne dođe do nove mutacije virusa koji bi izazivao teže kliničke forme – rekao je Baljić.

Po pitanju terapije podsjeća da su na raspolaganju lijekovi koji su i ranije bili dostupni, a da se očekuje  nabavka antivirusnih lijekova koji bi mogli pomoći u tretmanu bolesti ukoliko se uzmu u ranoj fazi.

Prema njegovim riječima, nabavka treba ići preko državnih organa, jer tako zahtijevaju proizvođači.

Baljić dodaje da nije upoznat u kojoj je fazi taj proces.

Govoreći o majmunskim boginjama istakao je da je u proteklom periodu registrovano nekoliko slučajeva majmunskih boginja.

- Na sreću radilo se o blažim formama koje nisu zahtijevale hospitalni tretman. Obzirom na specifičan način prenosa, ne očekujemo neki već broj u narednom periodu – dodao je Baljić.