open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Bandić najavio gradnju Spomenika Domovini vrijednog skoro tri miliona eura
Spomenik odražava težnju spajanja sjeverne i južne Hrvatske i sjećanje na ljude koji su bili žrtve ratova, posebno Domovinskog rata
04.09.2018. u 14:08
get url
text

O realizaciji Spomenika Domovini na prostoru ispred Gradske uprave Grada Zagreba govorili su danas gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i autor umjetničkog rješenja, arhitekt Nenad Fabijanić.

Ponude za realizaciju Spomenika Domovini bit će otvorene od 23. septembra, najavio je gradonačelnik Milan Bandić, istaknuvši kako se radi o kompleksnom spomeniku zahtjevne izrade na prostoru sadašnje livade između zgrade Gradske uprave i Koncertne dvorane "Vatroslav Lisinski".

- To nije spomenik od danas do sutra, to je vječni spomenik hrvatskoj domovini - poručio je Bandić.

Autor umjetničkog rješenja, arhitekt Nenad Fabijanić, istaknuo je kako je riječ o spomeniku arhitektonskog karaktera te kako je na natječaju sudjelovalo 50-ak arhitektonskih rješenja, od kojih je prvonagrađeni rad upravo Fabijanićevog tima.

- Spomenik odražava težnju spajanja sjeverne i južne Hrvatske i sjećanje na ljude koji su bili žrtve ratova, posebno Domovinskog rata. To je mjesto gdje se Hrvatska spaja, integrira na jedan osobit način koji pretpostavlja poštovanje, naš identitet, gene, našu prošlost, a vjerujem i budućnost - kazao je Fabijanić.

Fabijanić je istaknuo kako ovakav spomenik pripada Zagrebu kao metropoli jedne zapadne, evropske zemlje. Dodao je kako bi cjelokupna izgradnja trajala do dvije godine.

Cijena Spomenika Domovini okvirno će iznositi 21 milion kuna (2,85 miliona eura).

Najavljena izgradnja drugog projekta, spomenika Franji Tuđmanu koji će biti postavljen na istoimeni zagrebački trg, koštat će oko pet miliona kuna (675.000 eura).

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.