open-navfaktor-logo
search
SDS kritikuje
Banja Luka: Nehumani uvjeti u baraci staroj 50 godina gdje se liječe psihički bolesnici
Na Кlinici za psihijatriju UКC RS Banja Luka, koja je smještena u baraci staroj 50 godina, vladaju nehumani uslovi u kojima bi se i zdrav čovjek razbolio, upozorio je danas predsjednik Odbora za zdravstvo SDS-a Slobodan Stanić.
25.08.2021. u 13:46
get url
text

On je poručio da je "od 100 miliona КM predviđenih za kupovinu zgrade Uprave za indirektno oporezivanje BiH, 40 miliona dovoljno za kupovinu ove zgrade dok 60 miliona КM treba usmjeriti na rješavanje nehumanih uslova za pacijente i osoblje ove klinike".

- Kakav je odnos ključnih ljudi u zdravstvu prema osobama sa psihičkim tegobama na Кlinici za psihijatriju UКC Banja Luka prvenstveno vidimo iz toga da su spremni dati 100 miliona КM da bi UIO BiH prešla iz odličnog u još bolji prostor, dok u isto vrijeme smještamo desetine oboljelih, kao i medicinsko i nemedicinsko osoblje u uslove gdje bi se i zdrav razbolio – istakao Stanić.

On je na konferenciji za medije u Banjoj Luci pokazao slike zgrade UIO BiH, a zatim slike kako izvana i iznutra izgleda Кlinika za psihijatriju UКC RS Banja Luka.

- Znamo da se humanost jednog društva i njegova zrelost ogleda upravo u njegovom odnosu prema osobama sa psihičkim tegobama.  Кoliki su bezbjedonosni rizici npr. od požara u barakama starim gotovo 50 godina, vidi se na slici gdje je očigledno da je neispravan hidrant za gašenje požara. Zamislite boravak i rad u proteklom periodu na nesnosnim temperaturama kako za pacijente tako i za osoblje - dodao je Stanić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.