open-navfaktor-logo
search
Značajan datum
Banja Luka: Obilježena 78. godišnjica ustanka naroda BiH protiv fašizma
Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da Banjaluka sa ponosom obilježava današnji dan
27.07.2019. u 18:08
get url
text

Polaganjem vijenaca i kulturno-umjetničkim programom danas je na spomeniku palim Krajišnicima na Banj brdu u Banja Luci obilježena 78. godišnjica ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma.

Obilježavanju, pored zvaničnika, prisustvovao je i veliki broj građana.

Rade Džajić, predsjednik SUBNOR-a Banja Luka, koji je učestvovao u oslobođenju Banja Luke izrazio je zadovoljstvo što se na ovoj lokaciji današnji datum obilježava na adekvatan način jer su na ovom mjestu održane tri sjednice pokrajinskog komiteta Komunističke partije i oblasnog komiteta i 8. juna 1941. pod rukovodstvom Đure Pucara Starog donesena odluka da se diže ustanak.

- Imao sam 18 godina kada je oslobađana Banja Luka, a stupio sam u partizane kada mi je bilo 15 godina - kazao je Džajić.

Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske rekao je da je u pitanju značajan datum za srpski narod, jer su Srbi bili nosioci antifašističkog pokreta na ovim prostorima.

- Srpski narod na ovim prostorima je stradao iz razloga što je monstruozna fašistička tvorevina na ovim prostorima tada egzistirala, Nezavisna država Hrvatska koja je imala namjeru da fizički u potpunosti uništi srpski narod na ovm prostorima - kazao je Milunović.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banja Luke, rekao je da Banja Luka sa ponosom obilježava današnji dan te je podsjetio da je u Narodno-oslobodilačkoj borbi s banjalučkog kraja učestvovalo oko 3.000 boraca, a procjene su da je poginulo preko 1.000 boraca.

- Banja Luka je dala 21 narodnog heroja -  kazao je Radojićić i podsjetio da je ogroman broj stradalog civilnog stanovništva tokom Drugog svjetskog rata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.