Na današnjem sastanku koji su imali sa gradonačelnikom Banje Luke Draškom Stanivukovićem (PDP), nisu se pojavili predstavnici vladajuće većine okupljene oko SNSD-a, te nije postignuta saglasnost oko subvencija ili poskupljenja karata.

Stanivuković, te predstavnici opozicije u gradskoj skupštini, predlažu da Grad subvencioniše oko 80 posto poskupljenja, uključujući i neisplative prigradske linije, kao i penzionerske i učeničke mjesečne karte.

- Ali dio pojedinačnih i radničkih ne možemo. Građani se moraju pripremiti da od petka nema javnog prijevoza - rekao je danas Stanivuković.

Odbornici skupštinske većine traže da Grad u potpunosti subvencioniše poskupljenje.

- SNSD traži da preuzmemo obavezu od blizu četiri miliona KM do kraja godine. Sljedeće godine je to ukupno osam miliona KM, čime bismo odustali od svih projekata. Onda bismo mi prešli u komunalno preduzeće koje finansira javni prijevoz u Banjoj Luci – kazao je Stanivuković.

Dejan Mijić, predstavnik prijevoznika, rekao je da su tri puta trebali da poskupe od marta do sada.

- Cjenovnik je na cijenu goriva 2,59 KM, a danas je 3,5 KM i očekuje se do četiri KM do kraja ove sedmice. Tražimo miminum uvjeta da bi se mogao odvijati javni prijevoz – rekao je Mijić.

Naveo je da su novi cjenovnik uputili 1. juna, ali da čak ni on nije dovoljan za pozitivno poslovanje i dužu održivost gradskog prijevoza, te da pored poskupljenja karata trebaju i sredstva iz gradskog budžeta za finansiranje nerentabilnih prigradskih linija.

- Kako sada stoje stvari, od toga neće biti ništa. Pošto nismo dobili cjenovnik i ne znamo kako početi prodaju, nismo je ni počeli. Od 1. jula nećemo saobraćati na gradskim i prigradskim linijama. Onog momenta kada dođemo do ekonomski održive cijene, počet ćemo voziti. Ako nastavimo ovako raditi, neće ni nas biti. Ugasit ćemo preduzeća, izmiriti obaveze prema radnicima, koji onda naravno neće čekati nego otići i naći drugi posao – rekao je Mijić.