open-navfaktor-logo
search
Stavovi
Banja Luka odbila inicijativu za izgradnju HE Krupa
Iz Koalicije za Vrbas pozdravljaju odluku gradskih vlasti navodeći da se nadaju da je to tačka za projekat izgradnje HE na Vrbasu, a ukoliko nije - spremni su da reaguju
16.11.2018. u 12:08
get url
text

Grad Banja Luka odbio je inicijativu za izgradnju Hidroelektrane (HE) Krupa koju su dobili u aprilu od Elektroprivrede Republike Srpske, odnosno zavisnog preduzeća "HE na Vrbasu", javlja Anadolu Agency (AA).

O tome je na današnjem sastanku Igor Radojičić, gradonačelnik Banje Luke, informisao predstavnike Koalicije za Vrbas koju čini 36 nevladinih organizacija (NVO) s područja Banje Luke.

-Više NVO duže vrijeme izražava interesovanje za pitanje izgradnje više malih HE na Vrbasu. Nismo prihvatili inicijativu i vraćamo resornom ministarstvu dopis u kome navodimo da bi se uopšte ovo pitanje moglo dalje razmatrati mora da postoji ocjena uticaja na životnu sredinu - rekao je Radojičić nakon sastanka.

Naglasio je da ono na šta upozoravaju NVO, a to su pitanje Vrbasa, životne sredine, kvaliteta vazduha uopšte nije apsolvirano  u inicijativi koja je pokrenuta.

-Nema analize uticaja na životnu sredinu i zakonska obaveza je da se napravi takva procjena - kazao je on.

Prema njegovim riječima, dodatno postoji još jedan preduslov, a to je da se na području kanjona Vrbasa uradi poseban prostorni plan, radi se o zaštićenom području, posebnom prostoru prirodnih bogatstava.

-Treće, ono što je izuzetno važno Skupština grada je 2005. godine odlučivala o inicijativama za izgradnju malih HE na Vrbasu i dala negativno mišljenje - kazao je Radojičić.

Nataša Crnković, predstavnica Koalicije za Vrbas, istakla je da Koalicija pozdravlja ovakvu odluku gradskih vlasti.

-Očekujemo u narednom periodu od republičkih institucija da prihvate ovakav jasan signal, da ne nastave s procedurom s ovom inicijativom za izgradnju HE na Vrbasu - kazala je ona i dodala i dodala da je Koalicija jasnog stava da ne postoji mogućnost za izgradnju novih HE.

Prema njenim riječima, HE su štetne i po prirodu i po ljude, ekonomski nisu isplative, predstavljaju zastarjelu tehnologiju i s više aspekata ugrožavaju kvalitet života.

-Ne postoji nikakv prostor za kompromis, zato nam je drago da vidimo ovakav stav Grada. U slučaju da republičke institucije budu insistirale na ovakvom projektu mi tu otvaramo mogućnosti da se građani izjasne bilo kroz referendum ili neku drugu mogućnost. Nadamo se da je ovo tačka na ovaj projekat, ali ako bude insitiranja da se gradi mi smo spremni da reagujemo - dodala je Crnković. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.