open-navfaktor-logo
search
Brojni posjetioci
Banja Luka: Počela Noć istraživača
Pod motom "Let's steam" ovogodišnja "Noć istraživača" vezana je za kombinaciju lijepih s egzaktnim naukama
27.09.2019. u 18:54
get url
text

U Banjoj Luci, kao u još osam gradova Bosne i Hercegovine, večeras se održava osma Noć istraživača sa oko 140 učesnika i deset školskih timova na takmičenju, a najveći broj aktivnosti organizovan je u Domu omladine.

Manifestaciju je proglasio otvorenom Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

- Ovogodišnja Noć istraživača dosta je vezana za kombinaciju muzike, lijepih nauka s naučnim disciplinama koje su malo egzaktnije, jer smo htjeli da ukažemo koja je relacija između kreativnosti, ljepote i tog procesa da bi nešto nastalo poslije - izjavila je Marija Šobot Babić, koordinatorica manifestacije u Banjoj Luci.

Osim u Domu omladine, u okviru Noći istraživača aktivnosti su organizovane i u Muzeju savremene umjetnosti, Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci, Muzeju RS, Dječijem pozorištu, Tehničkoj školi i ROBOKIDS Centru.

Veliki broj posjetilaca ima priliku vidjeti radove izlagača iz Banja Luke, drugih gradova BiH, te Estonije.

Evropska noć istraživača u organizaciji tima TIDEA održava se pod motom "Let's steam".

Prilikom otvaranja manifestacije Srđan Rajčević je podsjetio da je Vlada RS ove godine planirala nekoliko projekata koji se odnose na razvoj nauke i istraživanja.

- U priči oko reforme visokog obrazovanja, ulaganja u nauku i istraživanje ide u pravcu 'stema' i onih naučnih grana koje RS mogu da donesu dodatnu ekonomsku korist - kazao je Rajčević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.