open-navfaktor-logo
search
Projekti
Banja Luka u narednih pet godina dobija dva nova mosta
Prema grubim procjenama za most u naselju Dolac biće potrebno oko devet miliona KM, a za kongresnu dvoranu 35 miliona KM
15.11.2018. u 12:15
get url
text

U periodu od pet godina očekujemo da imamo barem dva nova mosta preko Vrbasa, najavio je danas Igor Radojičić, gradonačelnik Banje Luke objašnjavajući da je u planu izgradnja mostova u naseljima Dolac i Srpske Toplice, javlja Anadolu Agency (AA).

On je održao konferenciju o ključnim infrastrukturnim projektima koji bi trebalo da budu reazlizovani u narednoj godini na lokaciji u naselju Dolac gdje je predviđen jedan od dva najveća kapitalna projekta u gradu, novi most.

-Pristupna saobraćajnica polazi kod Kastela, pa preko nekoliko objekata kuća i sadašnjeg Centra za mentalno zdravlje, prelazi preko Vrbasa na lokaciju gdje je sada Psihijatrijska klinika. Pored svoje upotrebne važnosti, ovaj most treba imati i svoju estetsku vrijednost, biće nešto što će biti na razglednicama iz Banje Luke, odnosno treba da bude jedan od prepoznatljivih simbola grada - rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, slijedi konkurs za idejno rješenje za ovaj most, a isto će biti učinjeno i za kongresnu konferencijsku dvoranu i centar grada. Prema grubim procjenama, za most sa pristupnim saobraćajnicma biće potrebno oko devet miliona KM, a u toku su pregovori o većem kreditnom zaduženju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

-Kada dobijemo idejno rješenje prepoznatljive arhitekture, slijedi izrada glavnog projekta. Cilj nam je da se u idućoj godini bavimo izradom idejnog rješenja i projektovanjem, a da uđemo do 2020. u rješavanje imovinskih odnosa, što će biti dosta složeno, te da sklopimo finansijsku konstrukciju. Naša želja je da u 2020. godini uđemo i u neke radove na ovoj lokaciji - kazao je on.

Osim toga, Gradska uprava planira da sljedeće godine počne izgradnju novog mosta u naselju Srpske Toplice.

-Sadašnji most bi bio preuređen u sklopu kompletnog ambijentalnog uređenja u zoni oko Banje koju je kupio Zavod dr Miroslav Zotović ruši se stari i gradi novi objekat, a u okolini je nekoliko objekata pod zaštitom i sam most u zoni zaštite biće pješački, a novi dvosmjerni most nalaziće se malo uzvodno - kazao je Radojičić.

Multifunkcionalna kongresna konferencijska dvorana drugi je kapitalni projekat koji planira grad Banja Luka u ulici Olimpijskih pobjednika u blizini Administrativnog centra Vlade RS i Gradskog stadiona. Procjenjena vrijednost izgradnje je 35 miliona KM, a vjerovatno će pitanje finansiranja biti riješeno javno-privatnim partnerstvom.

-Tu će biti međunarodni pozivni konkurs za idejno rješenje, očekujemo da u toku sljedeće godine dobijemo projekat i do 2020. da sklopimo finansijsku konstrukciju. Radi se o kapitalnom poslu koji za sobom vuče i kulturu, turizam, ugostiteljstvo i treba da bude jedan od novih simbola grada - istakao je Radojičić.

Osim toga, gradonačelnik Banje Luke najavio je povećanje broja mjesta u vrtićima na području grada za barem 100, rekonstrukciju dva vrtića i izgradnju jednog novog, dogradnju Tehničke škole, niz projekata u oblasti vodosnabdijevanja, izgradnju sportskih dvorana u naseljima Starčevica i Lauš. Nastavlja se i izgradnja kružnih tokova, a planirano je četiri veća i nekoliko manjih kružnih tokova.

-Cilj nam je ubrzana transformacija grada, u komunalnim uslugama, saobraćaju, izgledu, estetici, urbanizmu, arhitekturi - dodao je Radojičić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.