Subota, 23.09.2023.
FOTO: Anadolija

Banjalučani nakon neprospavane noći i dalje strepe od poplava

Vjerovao sam da je pod kontrolom, da su se izvukle pouke iz 2014. godine, ali očito nisu, rekao je Zlatko Blažević čija je kuća protekle noći poplavljena

Banjalučani koji žive nizvodno od ušća Vrbanje u Vrbas dežurali su tokom noći i pratili stanje vodotokova, a iako nadležni poručuju da je situacija danas bolja nego noćas, mještani u strahu i dalje prate situaciju. 

Zlatko Blažević čija se kuća nalazi nedaleko od ušća Široke u Vrbas u naselju Budžak uprkos oprezu nije stigao da skloni sve, a voda mu je ušla u kuću, kao i njegovom komšiji. Jutros dok je njegova porodica raščišćavala dvorište u koje je voda nanijela smeće, na prilaznoj stazi u lokvi nakon povlačenja vode ostala je i jedna riba. 

-Standardno kod poplava, porast vode, strepnja, iščekivanje da bi vodostaj kulminirao oko jedan sat iako predstavnici Civilne zaštite to drže pod kontrolom. Međutim, evo ponovila se 2014. godina - ispričao je Blažević ekipi Anadolu Agency (AA).

Prema njegovim riječima, sve se desilo u 15 minuta, voda je poplavila njegovu i kuću njegovog prvog komšije i tada nisu mogli učiniti ništa.  

-Bez obzira na upozorenja Civilne zaštite, kao ozbiljan normalan čovjek u godinama znam šta to nosi, međutim vjerovao sam da je pod kontrolom, da su se izvukle pouke iz 2014. godine, ali očito nisu. Zašto sam ogorčen na neke postupke naše vlasti, a to je - nisu oni krivi za poplave, ali od 2014. godine na ovom području jedna lopata nije zabodena da bi se nešto preduprijedilo ili spriječilo i evo, ponovilo se. Treba im sada izgleda još 15 godina da bi neko ovdje nešto odradio - rekao je Blažević. 

Nedaleko od njegove kuće nalazi se most preko Široke, a bujica je do mosta donijela mnogo smeća zbog čega voda nije mogla da teče. Stanovnici Lazareva obilazili su jutros ovu lokaciju, kako bi vidjeli kakva je situacija i znali šta ih čeka u nastavku dana. 

Na drugoj kritičnoj tački u naselju Budžak ekipa AA zatekla je Nevenku Kosorić, koja kaže da je njen zet dežurao tokom noći. Vrbas se izlio, voda je ulila 20 centimetara u garažu. 

-Izbacujemo vodu, nije strašno ako ovako ostane. Ispuštali su vodu četiri dana da nisu ispustili, to bi bilo zlo - rekla je ona. 

Mještani kažu da se nivo Vrbasa na ovoj lokaciji nakon burne noći povukao za oko metar, zbog čega se nadaju da je najgore iza njih. 

-Ovdje nema nasipa, čim se digne nivo Vrbasa, izlazi i samo gledaš gore, gledaš dolje, hoće li - rekla je Nevenka Kosorić. 

Igor Radojičić, gradonačelnik Banje Luke, izjavio je nakon sjednice Štaba za vanredne situacije da u ovom gradu ostaje na snazi vanredno stanje u mjesnim zajednicama oko tokova Vrbanje i nizvodno od ušća Vrbanje u Vrbas, a u pitanju su naselja Vrbanja, Ada, Česma, Budžak 1, Zalužani, Priječani. Škole i vrtići danas u Banjoj Luci ne rade, struje nema u dva naselja jer su trafostanice ugrožene zbog oborinskih voda, a vodosnabdijevanje je uredno. 

-U 21 mjesnoj zajednici prijavljena je šteta - rekao je Radojičić i dodao da će biti formirane i komisije za procjenu štete.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh