Brexit

Banke u kolapsu: Iz Velike Britanije se iznose milijarde

Objavljeno: 12.01.2019. u 08:56

Deutsche Bank, Goldman Sachs  i Citi su se već preselile u druge zemlje

Banke iznijele više od 800 milijardi funti

Brexit se možda još nije dogodio ali već je smanjio finansijsku industriju Velike Britanije. Banke i druge finansijske kompanije su više od 800 milijardi funti sredstava "izvezli" iz države i u EU, kaže izvještaj. Mnoge su banke osnovale nove urede širom EU kako bi "spasile" svoje poslove nakon Brexita, a da bi udovoljile regulatorima znači i da moraju prenijeti sredstva.

Druge pak firme to rade kako bi zaštitile klijente od potencijalnog haosa i promjena u regulacijama. To je oko deset posto ukupnog britanskog bankarskog sektora, a i to je "konzervativna" procjena, piše CNN, jer neke banke još nisu otkrile svoje planove.

-To su brojevi koji su pušteni u javnost, zna se da se ispod žita firme i banke pripremaju za "no deal" Brexit (Brexit bez dogovora) - kaže Omar Ali iz konsultantske kuće EY koja prati 222 najveće kompanije koje pružaju finansijske servise od referenduma na ljeto 2016.

Velika Britanija bi Uniju trebala napustiti za samo 81 dan, no premijerka Theresa May kod kuće nema podršku za dogovor koji je prihvatio ostatak Unije. Prigovaraju joj da dogovor ide više u korist Uniji. Parlament će na tu temu održati glasanje sljedeće sedmice. Ako May to ne progura, velike su šanse da će zemlja izletjeti iz Unije bez ikakvog dogovora.

Centralna banka kaže da bi kriza koja bi uslijedila bila gora od krize 2008. godine. Za finansijske institucije to bi bila noćna mora. Britanski dogovori s EU regulatorima prestali bi postojati i banke bi se pronašle u legalnom vakuumu i ne bi mogle obavljati svoje poslove. Iako EU tvrdi da će implementirati neke korake da se izbjegne kompletni raspad sistema, i sama kaže da su to kratkotrajna rješenja, kao stavljanja flastera na puknutu branu.

-Nema druge nego da se svi počnu ponašati kao da će doći do takvog Brexita - kaže Ali i napominje kako je Brexit već "stvorio" više od 2.000 novih poslova u sektoru unutar EU.

Deutsche Bank, Goldman Sachs i Citi su se već preselile iz Velike Britanije u Dublin, Luxembourg, Frankfurt i Paris - to su najpopularnije destinacije. EY kaže da je to samo početak i da će sve dobiti još dodatnog zamaha u sljedećim sedmicama.

-Što smo bliži 29. martu bez dogovora, više će sredstava biti prebačeno, a ureda relocirano - kaže Ali.

London je godinama bio finansijski centar Evrope, i dom je brojnim globalnim bankama. Sektor zapošljava 2,2 miliona ljudi širom zemlje, i doprinosi 12,5 posto BDP-a. Generira 72 milijarde prihoda svake godine, prenosi Express.hr.

Britanska je ekonomija već patila radi Brexita. Inflacija je porasla, a kupuje se sve manje, što je obezglavilo maloprodaji sektor. Investicije su dramatično pale, jer kompanije sve poslove stopiraju radi nesigurnosti. Veliki proizvođači, poput Airbusa, kažu da će odustati od Velike Britanije u potpunosti ako nema dogovora o Brexitu. Njemačka grupacija Schaeffler zatvara dva postrojenja u Velikoj Britaniji, a pao je i broj automobilskih registracija.

Izvor:   Express.hr

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije