Barzani upozorio Bagdad: Irački Kurdi su "spremni sami povući granice"

Objavljeno: 11.09.17 u 14:16

Predsjednik iračkog Kurdistana je nagovijestio da će Kurdi sami povući granice buduće kurdske države ukoliko Bagdad ne prihvati glasanje za nezavisnost na referendumu, koji bi trebao biti održan ovog mjeseca.

Barzani: Potvrdan odgovor na referendumu ne znači automatsko otcjepljenje
Barzani: Potvrdan odgovor na referendumu ne znači automatsko otcjepljenje

Massoud Barzani je za BBC kazao da je želio postići dogovor s centralnom vladom ukoliko bi Kurdi glasali za otcjepljenje.

Irački premijer je odbacio referendum, nazvavši ga neustavnim.

Barzani je također upozorio da će se Kurdi suprotstaviti bilo kojoj grupi koja pokuša na silu promijeniti "situaciju" u Kirkuku.

Kurdske Pešmerge su preuzele kontrolu nad ovim naftom bogatim gradom u kojem živi veliki broj Arapa i Turkmena, kao i u drugim područjima nad kojima je centralna vlast u Baghdadu tvrdila da ima vlast, tokom prethodne tri godine dok su se borili protiv tzv. Islamske države.

Šiitske paramilitarne grupe su saopćile da neće dopustiti da Kirkuk bude dio nezavisnog Kurdistana.

Referendum o nezavisnosti će biti održan 25. septembra u tri pokrajine koje su dio ove regije: Dahuk, Irbil i Sulaimaniya, te u "područjima Kurdistana izvan regionalne administracije", uključujući Kirkuk, Makhmour, Khanaqin i Sinjar.

Kurdski zvaničnici tvrde kako očekivano "da" na referendumu neće pokrenuti automatsko proglašenje nezavisnosti, već će ojačati njihovu poziciju u dugotrajnim pregovorima sa centralnom vladom o odcjepljenju.