open-navfaktor-logo
search
Vraćaju ih u BiH
BBC objavio priču o brutalnosti hrvatskih graničara prema migrantima
Uz tekst pod naslovom "Pretučeni i opljačkani: Kako Hrvatska upravlja svojim granicama" objavljen je i video na kome migranti pokazuju povrede na tijelu tvrdeći da su ih pretukli hrvatski policajci. Neki od njih su brutalno pretučeni
29.07.2019. u 08:41
get url
text

Novinari britanskog BBC-ja proveli su nekoliko dana sa migrantima koji preko Hrvatske nastoje doći u Evropsku uniju, te donijeli priču o tome kako ih hrvatski graničari tuku, hapse, pljačkaju i vraćaju nazad u BiH.

Uz tekst pod naslovom "Pretučeni i opljačkani: Kako Hrvatska upravlja svojim granicama" objavljen je i video na kome migranti pokazuju povrede na tijelu tvrdeći da su ih pretukli hrvatski policajci. Neki od njih su brutalno pretučeni.

Sedamnaestogodišnji Mustafa iz Egipta ispričao je svoje iskustvo sa hrvatskim graničarima, kazavši kako su ga neprestano tukli. Kada im je rekao da je maloljetan i da prestanu, oni su pojačali udarce.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić posvjedočio je kako je lično vidio da hrvatski graničari vraćaju migrante u našu zemlju. Pravdali su to riječima da su dobili takva naređenja. BBC je podsjetio i na snimak načinjen prošle zime skrivenim kamerama aktivista. Na njemu se vidi kako policajac migrante udara nogom, a drugi drži pištolj.

Jedan od hrvatskih policajaca anonimno je priznao da je od šefa dobio naređenje da uhvate migrante prije nego dođu do bilo kojeg mjesta na kojem mogu zatražiti azil. Migranti također tvrde da im policajci u Hrvatskoj otimaju novac, mobitele i druge predmete. Uprkos i objavljenim snimcima Hrvatska negira da se to dešava, a njena vlada odbila je odgovoriti novinarima na pitanja o migrantima.

BBC je također podsjetio kako je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila da se migranti sami povrijede na putu kroz šume do hrvatske teritorije.

-Ovim putem je prošle godine stiglo 20.000 migranta. Oko 5.000 ih je još u BiH i pokušavaju doći u EU - objavio je BBC.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.