open-navfaktor-logo
search
Većina ih je mračna
BBC: Pet mogućih ishoda rata u Ukrajini
Diplomatski dopisnik BBC-ja James Landale iznio je nekoliko mogućih ishoda nakon što je Rusija 24. februara počela invaziju na Ukrajinu.
03.03.2022. u 20:20
get url
text

Kako navodi BBC, usred ratne magle, može biti teško predvidjeti daljnji put, ali su donijeli nekoliko potencijalnih scenarija ističući da je većina njih mračna.

1. Kratki rat

Rusija pojačava svoje vojne operacije razornim napadima. Hiljade umiru, Kijev pada, ukrajinski predsjednik je ubijen ili bježi, a Rusija postavlja promoskovski marionetski režim. Ovo bi bio nestabilan ishod, ranjiv na pobune i buduće sukobe.

2. Dugi rat

Možda i vjerovatnije. Možda ruske snage zaglave, sa niskim moralom i lošom logistikom. Oni se mogu boriti da kontrolišu čak i zarobljene gradove. Vremenom, ukrajinske snage postaju efikasna pobuna, dok Zapad nastavlja da ih snabdijeva oružjem. Možda nakon mnogo godina Rusija konačno ode.

3. Evropski rat

Putin bi mogao poslati trupe u bivše sovjetske republike poput Moldavije i Gruzije, koje nisu dio NATO-a. Ili bi moglo doći do pogrešnih proračuna i eskalacije. Putin bi mogao riskirati ako smatra da je to jedini način da spasi svoje vodstvo - ako se suoči s porazom, mogao bi doći u iskušenje da dalje eskalira.

4. Diplomatsko rješenje

Time što je već pristao na pregovore - čak i ako nisu mnogo napredovali - Putin je, čini se, barem prihvatio mogućnost dogovornog prekida vatre. Ako rat pođe loše po njega, Putin bi mogao ocijeniti da je nastavak veća prijetnja liderstvu nego poniženje njegovog okončanja.

5. Putin svrgnut

Moglo bi izgledati nezamislivo. Ipak, svijet se promijenio posljednjih dana. Ako je rat poguban za Rusiju, može postojati prijetnja narodne revolucije. A ako oni koji su imali koristi od Putina više ne misle da on može braniti njihove interese, takav ishod možda neće biti nevjerovatan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.