open-navfaktor-logo
search
Dogodilo se u Americi
Beba se zaglavila majci ispod rebara: Rodila djevojčicu tešku skoro sedam kilograma
Mala Harper najveća je beba rođena u njujorškoj bolnici Arnot Odgen, a majka nakon poroda bukvalno nije mogla hodati
14.01.2020. u 15:25
get url
text

Amerikanka Joy Buckley u njujorškom medicinskom centru Arnot Odgen rodila je djevojčicu tešku 6,8 kilograma i dugu 58 centimetara.

Mala Harper najveća je beba rođena u toj bolnici, a majka nakon poroda bukvalno nije mogla hodati.

- Znala sam da će biti velika, ali ipak nisam očekivala bebu od gotovo sedam kilograma. Osjećala sam se kao da su me udarila dva kamiona - kazala je Joy.

Upravo zbog veličine bebe, porođaj je krenuo jako brzo, no Joy je kazala da joj je bila muka zbog toga što su joj se organi nasilno pomicali. Carski rez bio je neophodan, kao i medicinski vakuum pošto se beba, zbog težine, majci zaglavila ispod rebara.

- Bilo je žestoko, zaglavila mi se ispod prsnog koša - ispričala je Joy dodajući kako je presretna što je njena djevojčica stigla na svijet zdrava.
- Ponovo sam prodisala, čak sam uspjela i sjesti, a ne kao do sada isključivo ležati samo na jednoj strani – ispričala je Joy.

Nekoliko godina ranije, Joy i njen suprug su saznali da imaju samo 15 posto šansi za začeće. Ipak, to ih nije spriječilo da pokušavaju idućih sedam godina, dok na kraju nisu odlučili odustati i usvojiti jedno dijete u maju 2016. godine. Nakon toga Joy je napravila test na trudnoću i saznala da je ipak uspjela zatrudnjeti. Tada je rodila sina koji je imao pet kilograma.

Za manje od dvije godine, na svijet je došla Harper, tri i po kilograma teža od prosječnog novorođenčeta. Joy poručuje svim ženama, koje se bore s neplodnošću da ne odustaju, jer su vjerovatno blizu cilja, a ona je pravi dokaz toga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.