Bećir Burić izradio službeni suvenir Mostara: Ključ krije ličnu kartu grada i kod za mostarski problem

Objavljeno: 17.06.17 u 19:14 Autor: A. Bečić Šuta

Turisti iz grada na Neretvi uskoro će sa sobom moći ponijeti jedinstven suvenir s kojim će sa stilom nositi uspomenu na Mostar i njegovu ljepotu. 

Simbol grada i motivi dugogodišnje tradicije, uspomena su kakva se poželi nositi sa sobom duže od trenutka, a Mostarac Bećir Burić zaljubljenik u umjetnost, svojim novim originalnim suvenirom omogućuje upravo to.

Stari most, masline, smokve, grožđe i nar motivi su koji krase ključ koji je odabran za službeni suvenir Grada Mostara, a na privjesku, vijencu duhana, ispisano je Mostar. Burić, autor ključa nam otkriva da za izradu svojih suvenira koristi četiri elementa-zrak, vodu, vatru i zemlju te čekić.

Drevna metoda izrade

Dok lagano prstom pokazuje motive na ključu, priča nam koji je proces izrade. Napravljeni model se ubaci u pripremljenu smjesu od pijeska i to da ga prekrije te se potom salije otopljeni obojeni metal. Nakon što se lijevani metal ohladi, skida se pijesak te dobiva obris koji će poslije obrade postati ključ. S obzirom na to da je u pitanju ručni rad, nijedan ne može biti identično isti niti svaki može uspjeti. No, ovaj je uspio iz prve i postao lična karta Mostara.

Moderna tehnologija u njegovom radu nema mjesta, jer koristi drevnu metodu kojom su stari Daorsi, lirsko pleme koje je živjelo u dolini rijeke Neretve, od 300. do 50. godine prije nove Ere, izrađivali svoje novčiće, nakit, ukrase...

- Kao dječaka me zanimala civilizacija Daorsona, i način na koji izrađuju svoje predmete, možda upravo zato što mi je majka iz mjesta Ošanjići u blizini Stoca gdje je živjela jedna civilizacija Daorsona. Fasciniralo me kako su bez struje i pomagala u pijesku izrađivali raznorazne predmete - priča Burić.

Njegov san se pretvorio u javu po povratku njegovog rođaka iz Australije, Halila Gerina, vrsnog majstora koji se livanjem bavio godinama širom bivše Jugoslavije. Uz njegovu pomoć  prije 15 godina počeo je da izučava zanat. Trebalo je nekoliko godina da savlada tehniku livanja i počne i sam izrađivati. Iako je naizgled izgledalo lagano, mnogo je detalja na koje treba obratiti pozornost da bi rad uspio.

Ubrzo je otvorio dućan u staroj gradskoj jezgri, gdje je prodavao samo svoje ručne radove, no bio je, kako kaže, primoran da ode zbog navale jeftinih kineskih suvenira. Povukao se u svoj mali kutak. U sklopu vikendice u prigradskom naselju Gnojnice, otvorio je atelje i pronašao smiraj koji mu je, kako kaže, itekako bio potreban. S obzirom na to da je po struci medicinski tehničar, i da već godinama radi kao okupacioni terapeut, u više navrata se uvjerio da rad na umjetninama smiruje i više nekada koristi nego medikamentna terapija i lijekovi.

Dok otvara ručno rađenu kutiju, u kojoj se nalazi ključ, poseban i drugačiji već na prvi pogled, što i nas ostavlja bez daha, otkriva nam kako je došao na ideju te kako je ovaj suvenir zapravo nastao prije sedam godina.

- U suštini nije isti, prvi ključ koji sam napravio je bio dosta jednostavniji, bez mnogo detalja a ovaj je dorađen ukrasima do savršenstva. Sasvim slučajno sam došao na ideju. Sreo sam na ulici kolegu koji maše ključem, jer je upravo zatvorio radnju. U tom momentu mi sine ideja da bi to mogao biti idealan suvenir. Tu noć nisam spavao, radio sam na njemu do jutra kada je ugledao svjetlo dana. Iako je to bila slabija verzija, od ove sada, ipak je i takav na jednom ranijem konkursu za suvenir grada proglašen najboljim. No, taj je konkurs propao jer se umiješala politika i Mostar je sve do sada čekao službeni suvenir - istakao je Burić, naglasivši da je tada u žiriju bio glavni predstavnik UNESCO-a za cijelu Evropu koji je ostao oduševljen suvenirom zbog metode kojom je radio. 

Ne krije zadovoljstvo što će upravo djelo njegovih ruku predstavljati Mostar širom svijeta.

Zanat mora opstati

- Ovo priznanje mi je više drago zbog toga što će možda konačno Gradska uprava shvatiti ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze zanatlije, jer ako ovako nastavi stari dio grada će više ličiti na buvljak zbog sve te jeftine kineske robe, nego na urbanu sredinu - ističe on, razočaran nebrigom za stare zanate.

Tvrdi da je siguran da bi stari zanati i rukotvorine privukle više turista nego što ih ima sada. I sam je, kako kaže, voljan prenijeti svoje znanje na mlađe naraštaje, s ciljem da ovaj zanat opstane.

Drugu nagradu za rad na konkursu za službeni suvenir osvojio je autor Abidin Dobrunaj iz Sarajeva, a treću nagradu autorice Martine Penava i Anđelka Vojvodić iz Mostara. Promocija nagrađenih idejnih rješenja za suvenir Grada Mostara održat će se u ponedjeljak 19. juna 2017. u prostorijama Gradske vijećnice. Suvenir će verifikovati Grad Mostar, a isplatom nagrade autoru, autorska prava prelaze na Grad Mostar.

Burić ističe da će rado prihvatiti da sam proizvodi suvenir ako postignu konkretan dogovor, no sve dok to ne narušava njegov mir i ne čini da postane rob onomu što radi iz ljubavi. Pored suvenira, Burić je zamislio da ključ ima i drugu stranu medalje, da Stari most bude svojevrstan kod koji bi mogao riješiti dugogodišnju situaciju u kojoj se Mostar guši.

Iako je njegovih slika i suvenira dosta otputovalo u druge zemlje svijeta, do sada nije postojao službeni suvenir koji će bio prepoznatljiv u bilo kojem dijelu planete.