open-navfaktor-logo
search
Javno obraćanje
Bećirović: Vučić bi da razvlasti Ustavni sud BiH i odlučuje umjesto njega
Denis Bećirović, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, obratio se javnosti, kako je naveo, povodom "agresivnih i učestalih pokušaja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da negira konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o državnoj imovini Bosne i  Hercegovine".
13.02.2022. u 10:12
get url
text

U obrađanju koje je naslovio na visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, šefa Delegacije EU Johanna Sattlera, te ambasadore SAD, Velike Britanije, Njemačke i Francuske u BiH, Bećirović navodi kako "predsjednik susjedne Republike Srbije Aleksandar Vučić već mjesecima se na najgrublji način, suprotno svim normama međunarodnog i domaćeg prava, neovlašteno i nepozvano miješa u unutrašnja pitanja nezavisne i suverene države Bosne i Hercegovine".

Vučić, kaže Bećirović, slično kao 1990-ih godina kada se borio za zločinački velikosrpski projekat, otvoreno negira konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH.

- U savremenoj Evropi je nazabilježen slučaj da predsjednik jedne evropske države pokušava razvlastiti legalni Ustavni sud druge evropske države i umjesto njega donositi konačne i obavezujuće odluke. Riječ je o nezapamćenom međunarodnom skandalu jer je ovo prvi put da predsjednik jedne od tri države potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma javno ne priznaje suštinske dijelove međunarodnog ugovora čiji su svjedoci/garanti: Sjedinjene Američke Države, Evropska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Francuska, Njemačka i Rusija. Ohrabren restauracijom velikosrpske ideologije i politike u Beogradu, i Vučićeva politička marioneta u Bosni i Hercegovini Milorad Dodik sve otvorenije prijeti da će državnu imovinu Bosne i Hercegovine na prostoru jednog dijela nedjeljive bosanskohercegovačke državne teritorije knjižiti kao imovinu bh. entiteta RS. U pitanju je nastavak toksične politike i pokušaj kreiranja političkog pritiska s ciljem antidejtonskog i antiustavnog otimanja državne imovine punopravne članice Ujedinjenih nacija države Bosne i Hercegovine – kaže Bećirović, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Opširno obraćanje Bećirović završava pozivom međunarodnim predstavnicima da činjenično informiraju vlade svojih država i cjelokupnu međunarodnu zajednicu o krajnje opasnoj velikodržavnoj politici aktuelnog srbijanskog režima.

- Bosna i Hercegovina i Zapad ne smiju dozvoliti da budu prevareni od Aleksandra Vučića koji je otrovni i zapaljivi zanat političkih prevara i obmana ispekao kao Šešeljev generalni sekretar i Miloševićev ratni ministar propagande – zaključuje Bećirović.

{$galerijaFotografija}

denis pdf_001.jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.