open-navfaktor-logo
search
Kandidat opozicije
Bećirović: Zajedničkim radom pokrenuti ekonomiju i podići životni standard građana
Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH razgovarao je sa građankama i građanima Livna, saopćeno je iz SDP-a BiH.  
19.09.2022. u 18:51
get url
text

Kako se navodi, u sadržajnom i prijateljskom dijalogu sa građanima Bećirović je, između ostalog, poručio:

- Livno i Hercegovina suočavaju se sa zabrinjavajućim odlivom mladih ljudi. Moramo se okrenuti životnim pitanjima i u fokus interesovanja staviti ekonomiju. Dok režimske stranke vladaju širenjem straha, mržnje, podjela i razdora, mi želimo afirmirati naše teme, a to su: bolje obrazovanje, kvalitetnije zdravstvo, zapošljavanje, radnička prava, borba protiv kriminala i korupcije, rast životnog standarda, zaustavljanje odlaska mladih ljudi i borba protiv siromaštva - poručio je Bećirović.

Naglasio je kako BiH bilježi spor i nedovoljan ekonomski rast.

- Sadašnje stope rasta od oko 3-5 posto su nedovoljne za rješavanje najkrupnijih ekonomskih i socijalnih problema. Osnovni uzroci niskog rasta u Bosni i Hercegovini su politička nesigurnost i loša poslovna okolina, sa visokim doprinosima i porezima na plaće, administrativnim preprekama i visokom korupcijom i kriminalom. Udio javne potrošnje je visok i iznosi čak 40 posto BDP-a. Naša zemlja ima jednu od najkomplikovanijih procedura za početak poslovanja. Trenutno imamo krajnje složen proces za pribavljanje građevinskih dozvola, priključaka za električnu energiju, registraciju imovine, mogućnost kreditiranja itd... - istakao je Bećirović.

Smatra da se sinhroniziranim radom države, entiteta, kantona, gradova i općina možemo poboljšati imidž BiH.

- To moramo učiniti tako što ćemo u funkciju planskog razvoja staviti naše konkurentske prednosti, kao što su: prirodni resursi, obučena radna snaga, dobar geostrateški položaj, povoljni klimatski uslovi, ogroman turistički potencijal, stabilna moneta itd.

Zajedničkom radom svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini trebamo provesti ekonomske reforme, kako bi se povećala konkurentnost domaće privrede, povećala produkcija i izvoz te posljedično povećao broj uposlenih i njihova primanja. Također, nužno je i razvijati preduzetnička društva, kroz sveobuhvatan pristup uključujući obrazovanje, poticanje, nadzor i savjetovanje te razvijanje poslovne infrastrukture, administrativne podrške i cjelokupnog ambijenta, pogodnog za preduzetničku inicijativu, privredni razvoj i investicije - zaključio je Bećirović, navodi se u saopćenju SDP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.