open-navfaktor-logo
search
Nastupio ramazan
Begova džamija puna vjernika, klanjana prva teravija
Muslimani širom svijeta dočekali su početak svetog mjeseca ramazana sa akšamskim ezanom. Večeras je klanjana i prva teravija.
01.04.2022. u 21:35
get url
text

Teravih-namaz je namaz koji se klanja samo tokom ramazana.

VEZANI TEKST - Pucnjem iz topa u Sarajevu obilježen početak mubarek mjeseca ramazana

Veliki broj vjernika večeras je prisustvovao teravih-namazu u Gazi Husrev-begovoj džamiji, a oni koji nisu imali mjesta u džamiji klanjali su u haremu. Tako je bilo i u većini drugih sarajevskih džamija.

Ovaj namaz sastoji se od 20 rekata i klanja se nakon jacije namaza. Može se klanjati i samostalno, ali je preporučeno da se klanja u džematu.

U predajama se bilježi kako je Božiji Poslanik Muhammed a.s. ramazan provodio u potpunoj pobožnosti, ispunjavajući njegove dane i noći namazom, učenjem Kur ana, zikrom, davanjem sadake, itikafom. On je koristio ramazan kao izuzetnu priliku za pojačani ibadet i činjenje dobrih djela.

Prenosi se da je njegovoj duši teravih namaz bio istinski ugođaj i zadovoljstvo, poseban dobrovoljni namaz. Dugo bi učio Kur an, a selam bi predavao poslije svaka dva rekata.

{$galerijaFotografija}

Kako navode brojni vaizi ramazan je nesumnjivo najvrjedniji mjesec u godini. U njemu su se zbivali najsudbonosniji događaji iz historije islama. U ovom mubarek mjesecu nalazi se i blagoslovljena noć Kadr koja je bolja od hiljadu mjeseci, noć Allahove milosti i oprosta.

U subotu prije zore muslimani započinju prvi dan posta sehurom, a taj dan post završava nastupanjem akšam namaza i iftarom.

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu, a u Kur'anu se u tom smislu kaže: O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili, i to neznatan broj dana; a onome od vas koji bude bolestan ili na putu – isti broj drugih dana. Onima koji ga jedva podnose – otkup je da jednog siromaha nahrane. A ko drage volje da više, za njega je bolje. A bolje vam je, neka znate, da postite. (El-Bekare 183-184)

S obzirom da su tokom pandemije koronavirusa vjernici bili uskraćeni mogućnosti okupljanja u džamijama i obavljanja obreda u džematu, ove godine svi su sa radošću dočekali popuštanje mjera i ramazan u okolnostima kao ranijih godina, na okupu, u džematu. 

Džamija, Teravija, Namaz, Munara, Ramazan, 01.04.2022.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.