Begović i Plavci dobijaju novi dom vrijedan 500 miliona funti

Objavljeno: 12.01.17 u 09:22

Londonski Chelsea, trenutno prvoplasirani sastav engleskog Premiershipa, dobio je dozvolu lokalnih vlasti za potpunu rekonstrukciju sadašnjeg stadiona.

Novi stadion Chelseaja imat će kapacitet 60.000 sjedećih mjesta
Novi stadion Chelseaja imat će kapacitet 60.000 sjedećih mjesta

U prevodu to znači da će stadion Stamford Bridge biti u potpunosti srušen, a da će Plavci u izgradnju novog stadiona na istom mjestu kapaciteta 60.000 sjedećih mjesta uložiti 500 miliona funti.

Već neko vrijeme u Chelseaju planiraju izgradnju novog stadiona, a njihove ideje svakako su ubrzali gradski rivali. Ne tako davno Arsenal je preselio na moderni Emirates kapaciteta 60.000 sjedećih mjesta, dok je od ove godine West Ham domaćin na Olimpijskom stadionu koji prima 57.000 gledalaca, što je znatno više u odnosu na sadašnji kapacitet Stamford Bridgea koji iznosi 41.600 gledalaca.

U Chelseaju se nadaju da će se na novi stadion useliti do sezone 2021/2022. Izgled novog doma Plavaca dizajnirao je Herzog and de Meuron, a isti arhitekti osmislili su i izgled Ptičjeg gnijezda, olimpijskog stadiona u Pekingu.

Kada krenu radovi na izgradnji novog stadiona, Chelsea će morati tražiti dozvolu da domaće utakmice igra na drugom stadionu, a kao privremena rješenja spominju se legendarni Wembley i poznati ragbi stadion u Twickenhamu.